Blog

Allergológus 10 tippje az allergiás tünetek enyhítésére

2021.08.19

Míg egyes allergének virágzásán már szerencsére túl vagyunk, augusztusban tömegesen virágzik a két szinte legerősebb allergizáló növény: a parlagfű és az üröm. Az esős idő sem segít : A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja az allergiásoknak, hogy esős időben ne szellőztessenek, illetve az azt követő néhány órában ne menjenek ki a szabadba. Annak ellenére, hogy csapadék kimossa a pollent a levegőből, a légkörben magas lehet a pollenből felszabaduló allergének mennyisége. Van néhány praktika viszont, amit minden időszakban érdemes megtennünk a tünetek megelőzésére vagy legalább enyhítésére. Dr. Nékám Kristóf, a Magyar Allergia szövetség elnöke és everydayhealth.com tanácsai alapján javasolunk néhány praktikus tennivalót.

Az allergia tünetei és lelki okai

2021.08.17

Szem-, és orrviszketés, gyakori könnyezés, orrfújás vagy sorozatos tüsszögés? Esetleg köhögőroham a legváratlanabb pillanatban, vagy apró kiütések nehezítik a mindennapokat? Az allergia nem válogat, és nem vagyunk egyedül a tünetekkel. Ma a népesség 40%-a küzd az allergia valamely változatával, amely során alapvetően a szervezet téves immunválaszával állunk szemben. Olyasvalamitől próbál a testünk megvédeni bennünket, ami valójában nem is lenne ártalmas, viszont ő tévesen annak véli ezért figyelemfelkeltő tüneteket produkál.

Így maradj ragyogóan fiatal 40 felett is

2021.07.18

Huszonévesen olyan távolinak tűnik a negyvenedik születésnap. Visszatekintve viszont egy pillanat alatt elteltek az évek. Sok szép emlék, ami közé a negyvenedik gyertya elfújása is bekerül – ez sok nő számára okoz nehézséget. Öregnek érzi magát, már nem csak azért festi a haját, hogy a divatnak megfeleljen, hanem az ősz hajszálakkal is szembe kell szállni, és az egyre mélyedő ráncokat is napról napra nehezebb elfedni. Ezeket egy nőnek sem lenne szabad átélni, hiszen a kor mit sem számít, ha jól érzi magát az ember a bőrében. Mutatunk néhány olyan tippet, amivel könnyedén elfelejti bárki, hogy immár átlépte negyvenet.

 

Az női intim egészség 5 fontos szabálya

2021.07.18

Nyakunkon a nyár és vele együtt a strandszezon. De sajnos nem minden nőnek felhőtlen ez az időszak. A nyári hónapokban megnő a nőgyógyászati bejelentkezések száma, ugyanis sokan hajlamosak vagyunk különféle gombás, strand fertőzések összeszedésére. Kellemetlenül csíp, viszket, kipirosodik intim tájékon, irritáció lép fel – ilyen esetben elsőkörben valóban az orvos a legjobb megoldás, azonban nézzük, hogy hogyan kerülhetőek el vagy enyhíthetőek a panaszok, úgy, hogy közben élvezetes marad a nyár.

 

Ezeket jó, ha tudod, ha hátfájás gyötör

2021.07.18

Már ébredéskor belenyilall, vagy éppen tompán fáj? Alig bírunk kikelni az ágyból, az ülés meg egyszerűen borzalmas? A hátfájás az emberek 70%-át érinti az életük során, és sokszor igen nehéz megtalálni, hogy honnan ered a probléma. Számos okra vezethető vissza. Nézzük, hogy mit érdemes tudni a hátfájás okairól és mit tehetünk ellene.

Ez történik a testeddel fogyás közben

2021.05.18

A fogyás folyamata igen összetett. Észre sem vesszük, hogy felszalad pár plusz kiló csak, amikor már nem tudjuk begombolni a kedvenc farmerünket. Bezzeg a fogyás minden percével tisztában vagyunk, hiszen sokkal nagyobb erőfeszítés leadni, mint felszedni azokat a kilókat. Mindenki másra esküszik, van, aki diétázik, van, aki sportol és van, aki a kettőt együtt alkalmazza. Ki csinálja jól? Nézzük!

Ezt kell tudnod az inzulinrezisztenciáról

2021.04.28

Elhízás, szőrösödés, pattanásos, zsíros bőr, alvászavarok, menstruációs problémák, fáradtság, szédülés étkezés után – az inzulinrezisztencia tünetei sajnos nagyon kellemetlenek. Mégsem ez a legnagyobb probléma velük, hanem az, hogy komoly egészségügyi kockázatot, cukorbetegséget illetve szív- és érrendszeri megbetegedéseket jeleznek.

A 9 legfontosabb szemerősítő vitamin

2021.04.28

A szemünk egy komplex szerv, aminek különböző vitaminokra és tápanyagokra van szüksége ahhoz, hogy helyesen működjön. Ezeket azért is érdemes biztosítani, mert bizonyos mértékben több szembetegség – például a makula degeneráció, a glaukóma vagy a szürkehályog – kialakulása összekapcsolható a nem megfelelő tápanyagbevitellel.

Homeopátia múltja és jelene

2021.03.21

A homeopátia ma már az orvostudomány Európa-szerte (kivéve Svájc) elismert ágazataként működik, amit egyre gyakrabban alkalmaznak a laikusok is és a szakemberek is. A módszer ismerete az ókorig nyúlik vissza, de csak jóval később kezdtük el használni.

A homeopátia fő alapelve a hasonlósági elv, amire először Hippokratész (görög orvos, i.e. 460-377), „az orvostudomány atyja” mutatott rá: "Ugyanazok a dolgok, amelyek a betegséget okozzák, meg is gyógyítják azt." Majd ezt Paracelsus, német orvos pontosította az 1500-as évek elején: „Ami nagy adagban méreg, az kis adagban orvosság." Korai ismerete ellenére mégis csak az 1700-as évek második felében került kidolgozásra a homeopátia elve Samuel Hahnemann, német orvos és gyógyszerész által, mikor a malária gyógyítására használt kininnel kísérletezett.  Ez a gondolat egy alternatív gyógymód, a homeopátia megszületéséhez vezetett, amelynek a mai napig ez az első és a legfontosabb elve. Szó szerint nézve a homeopátia jelentése hasonló szenvedés tana, mely két görög szóból tevődik össze: homoios és pathein.

Így néz ki egy kismama vitamin szükséglete

2021.03.18

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a terhesség alatt mennyiben kell változtatni a kismama étrendjén és arról is, hogy a szükséges vitaminok milyen mértékben vihetőek be az étkezéssel. A legtöbb szakemberek bíztatja a leendő édesanyákat a plusz vitaminok fogyasztására, hiszen már nem csak magáért, de a magzatért is felelős, aki kilenc hónapon keresztül csak az édesanya által felvett táplálékokra számíthat, ami akár az egész életét is meghatározhatja.

Kínai orvoslás: a test és a lélek egysége

2021.03.12

A kínai gyógyítás története sok ezer évre nyúlik vissza, ásatások során körülbelül ötezer éves kőből és bambuszból készített akupunktúrás eszközöket találtak. Egyesek szerint azokból az időkből indultak a kínai orvoslás alapjai, mikor még hittek az emberek abban, hogy a betegségeket szellemek és démonok okozzák. Bárhogy is van, hatalmas utat tett meg és természetesen ma már nem köveket használnak a gyógyítás során.

Ne engedj a körömgombának, tedd rendbe a lábaidat!

2021.03.03

Ahogy megjelennek a tavasz első napsugarai, sokakban jelentkezik a félelem, hogy le kell cserélni a biztonságos zárt cipőt az ijesztő szandálra. Ha te is ezen aggódsz, akkor ezt a cikket mindenképpen olvasd végig, hogy időben felismerd és szembe szállhass a rémületet és kellemetlen érzéseket okozó körömgombával. A körömgomba ugyanis nem válogat, nincs korhoz és nemhez kötve. Bár tény, hogy a felnőtteknél gyakoribb az elfordulása, de fiatalabb korban sem zárható ki. Amellett, hogy esztétikailag taszító és kellemetlen érzésekkel jár gyengébb immunrendszer esetén veszélyes is lehet. Ha egészséges vagy, akkor a rondaságán kívül sok okod nincs aggodalomra, néhány hét alatt orvosolható, viszont gyengébb immunrendszer esetén akár hónapokig is eltarthat a kezelés.

Természetesen a daganatos betegségek ellen. Lehetséges?

2021.02.26

Élen járunk egy olyan versenyben, amiben utolsók szeretnénk lenni: európai statisztikák szerint hiába csökken évről évre az itthoni rákos megbetegedésben elhunytak száma Európa-szerte mégis a lista első helyén vagyunk. Számszerűsítve 100 ezer magyarból 345 rákos megbetegedésben veszíti életét, még az európai átlag 257 elhunyt.

Folytassam-e az edzést, ha meg vagyok fázva?

2021.02.22

Ha rendszeresen edzel, te is találkozol azzal a dilemmával, hogy vajon a mozgás meggyorsítja-e a gyógyulást, és ha nem, mikor kezdheted újra? Ezekre a kérdésekre keressük a választ cikkünkben.


Babaápolás lépésről lépésre

2021.02.18

„Csak ekkora?’ – kérdezte csodálkozva férjem, amikor megszületett első gyermekünk, pedig a baba egyáltalán nem volt kicsi. Csodálatos, amikor újszülött kerül a házba, de egyben hatalmas felelősség is, és első alkalommal biztosan ijesztő. Könnyebb lesz, ah megfogadod néhány praktikus tanácsunkat a legfontosabb tennivalókkal kapcsolatban.

Allergia, megfázás vagy koronavírus?

2021.02.15

Hasonlóak a tüneteik, és néha nehéz eldönteni, melyikről van szó a három betegség közül. Biztos választ csak a teszt adhat, de vajon hogyan lehet mégis többé-kevésbé biztosan megmondani, megfáztunk, influenzások vagyunk, vagy megfertőződtünk a koronavírussal?


Ne szenvedj női bajok idején sem!

2021.02.11

Nagy valószínűséggel nincs olyan nő a bolygón, aki legalább egyszer ne szenvedett volna az élete során menstruációs görcsöktől. Ki jobban, ki rosszabbul éli meg, de kevés esetben múlik el nyom nélkül. Egyesek az alhasi görcsöktől szenvednek inkább, mások pedig a lelki hullámvölgyektől, amit közben átélnek.

Bevált tippek a megfelelő fertőtlenítéshez

2021.02.11

Gyerekek mellett mindenképen fontos, koronavírus esetén pedig egyenesen létfontosságú a megfelelő fertőtlenítés. Bár sokat lehetett olvasni róla az utóbbi időben, több téves információ is közszájon forog, ezért érdemes foglalkozni a témával.

Kezeld jól az égési sérülést!

2021.02.11

Balesetek bármikor előfordulhatnak. Sajnos az égési sérülés is mindennapos eset lehet, hiszen sokféle körülmény között keletkezhet - nem szükséges hozzá nyílt láng, egy egyszerű vasárnapi ebéd készítése közben is okozhatunk magunknak olyan égési sérülést, ami után akár hetekig szenvedünk. Alapvetően itt is a megelőzés a legjobb, de mi van, ha mégis megtörténik a baj? Nézzük, hogyan okos kezelni az égési sérüléseket az egészen enyhétől a komolyabbig!

Vajon mitől van hányingerünk, és miért hányunk?

2021.02.11

A hányinger és a hányás nem csupán kellemetlen érzés, de számos betegség előszele is lehet. Millió okból kifolyólag lehet hányingerünk, vagy hányhatunk, ilyen, ha emésztőrendszeri gondokkal küzdünk, de szív- és érrendszeri betegségek is állhatnak mögötte, vagy akár a várandósság jele is lehet. Cikkünkben áttekintjük, hogy melyek a legáltalánosabb betegségek, amelyek hányásra késztetik a beteget, és hogyan kezelhető az adott helyzet.

Az alulértékelt cink

2021.02.08

Kevesen említenék a legfontosabb ásványi anyagok között a cinket, pedig segíti szervezetünket a fertőzések ellen vívott harcban, és sejtek termelésében. Ha nem jutunk hozzá a megfelelő mennyiséghez, annak komoly következményei is lehetnek, különösen terhesség alatt.

Minden, amit a folsavról tudni érdemes

2021.02.08

Aki volt már terhes, az biztosan nagyon sokszor hallotta a felszólítást, hogy vegyen magához elegendő folsavat. Nem véletlenül, hiszen ez a vitamin – egyebek mellett – fontos szerepet játszik a magzat növekedésében is. De mi az, amit még tudni érdemes róla?

Lelki okok a rettegett fejfájás mögött

2021.01.22

Milyen bölcs az anyanyelvünk: „Fáj a fejem a munkám miatt” – mondjuk, és a metafizikai magyarázat szerint az életünkben lévő feszültségek a szó szoros értelmében is fejfájásként adnak jelet magukról. Nem véletlenül ez az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, mindannyian átéljük. De vajon milyen lelki okok állnak mögötte pontosan?

Gyötör a fejfájás? Vajon melyik típussal van dolgod?!

2021.01.22

Éles, lüktető fájdalom? Esetleg tompa alig érezhető mégis iszonyúan zavaró érzés? A fejfájás igen gyakori panasz, mely akár az egésznapunkat elronthatja és a kellemetlenségét nem minden esetben az erőssége okozza: gyakran függ attól, hogy milyen típusával állunk szemben. Becslések szerint a hazai lakosság 90 százaléka szenved időszakonként előforduló fájdalomtól, és legalább 40 százaléka küzd rendszeres fejfájással. A jó hír, hogy a legtöbb esetben ezek minden típusa kezelhető.

Érdekességek az oltásokról

2021.01.17

Napjaink egyik leggyakrabban elhangzó szava valószínűleg az oltás és a vakcina. Mindenki tudja, miről van szó, legalábbis van egy képe a dologról. Azzal viszont biztosan nincs mindenki tisztában, milyen izgalmas az oltások története, másrészt pedig nem árt az ismeretek felfrissítése sem.

Tények és tévhitek a fogyásról

2021.01.17

Teljes megszokott a karácsony és szilveszter körüli súlygyarapodás, és az sem meglepő, hogy az év elején a legtöbben fogyókúrába kezdünk. Ebbe is úgy érdemes azonban belevágni, hogy pontos képünk van a fogyás folyamatáról, és nem rontjuk a diéta hatékonyságát tévhitekkel. Vizsgáljuk meg együtt a leggyakoribbakat! 

Szépségápolás férfiaknak

2020.12.18

Tele van az internet vicces képekkel, amik összehasonlítják a nők és férfiak szépségápolási szokásait. A két nem tényleg nem egyformán viszonyul ehhez a kérdéshez, de az a kijelentés sem állja meg a helyét, hogy a férfiak nem törődnek a szépségápolással. Törődnek, persze az más kérdés, hogy vajon megfelelően teszik-e. 

5 hajápolási tipp, melyektől egészségesen ragyogó lesz a hajad

2020.12.18

Kétnaponta mosod a hajad, mégis lapos és zsíros? Nem tudod mit tegyél, hogy szép és egészséges legyen a frizurád? Többet tehetsz érte, mint hinnéd! A hajunk az egyik leginkább igénybe vett részünk, ezért másfajta ápolást igényel, mint az egyéb területeink. Nézzük mi az az öt dolog, amit érdemes szem előtt kell tartanod a hajad egészsége érdekében.

Így győzd le a karácsonyi depressziót!

2020.12.14

A karácsonyi depresszió leggyakoribb okozói a stressz, a kimerültség, az irreális elvárások, a pénzügyi feszültség és a családi kötelezettségek. Jóllehet ilyen nevű kórkép nem létezik, tünetei – fejfájás, túlevés, túl sok alkohol fogyasztása, álmatlanság – mégis jól körülírhatók. Adunk néhány tippet, hogy az idei karácsony kevesebb feszültséggel teljen, és ezúttal valóban ki tudd pihenni magad.

Óvatosan a cukorral!

2020.12.12

Advent idején mindenki hajlamos a szokásosnál több cukrot fogyasztani. Már csábítóan illatoznak sütemények, a Mikulás is édességet hozott, és amúgy is nagyon jólesik egy-egy falat a stresszes, szürke napokon. De tudtad-e, hogy a túlzott cukorfogyasztással nem „csak” az elhízást kockáztatod, hanem a mentális állapotodat is rontod?