Természetesen a daganatos betegségek ellen. Lehetséges?

Élen járunk egy olyan versenyben, amiben utolsók szeretnénk lenni: európai statisztikák szerint hiába csökken évről évre az itthoni rákos megbetegedésben elhunytak száma Európa-szerte mégis a lista első helyén vagyunk. Számszerűsítve 100 ezer magyarból 345 rákos megbetegedésben veszíti életét, még az európai átlag 257 elhunyt.

Daganat kialakulása

A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, ami több mint száz megbetegedést foglal magába. A daganatos megbetegedések alapvetően két szálon alakulhatnak ki: környezeti tényezők hatására és örökletes úton. Ha genetikai okból jelentkezik, tovább szűkítjük jó és rosszindulatú daganatra, rákos megbetegedésről azonban csak rosszindulatú esetén beszélünk.

Környezeti hatásként kiemelkedő a túlzásba vitt mindennapi stressz, az ebből adódó krónikus alváshiány, egészségtelen, mozgásszegény életmód, gyakori negatív ingerek, és a negatív, pesszimista életszemlélet. A daganat lelki okai éppoly fontosak, mint az egyéb környezet okozta hatások. Illetve, ha tudjuk, hogy a családban már előfordult a betegség bármely típusa, akkor javasolt fokozott figyelmet fordítani a megelőzésre ezzel együtt a szűrővizsgálatokra.

Daganatos betegségek első jelei

Az időben felismert betegség tucatnyi esetben ment életet, így nem lehet elégszer leírni, elmondani, hogy mennyire fontos a rendszeres szűrővizsgálat. A daganatos megbetegedéseknek nem minden esetben vannak egyértelmű jelei, így könnyen előfordulhat, hogy későn kerül a beteg segítő kezek közé. A tünetek függnek attól, hogy melyik szervet érinti a betegség, ezek viszont egyértelmű jelek lehetnek:

·         nyelési panaszok, vér felköhögése, állandó rekedtség, ami nem köthető a hangszalagok erős igénybevételéhez, vagy dohányzáshoz, megfázáshoz.

·         véres hányás, vizelet, vagy széklet.

·         folyamatos erős fejfájás, szédülés és érzékszervi zavarok.

·         hirtelen ismert ok nélküli súlyvesztés.

·         bőrelváltozások, olyan anyajegyek, amelyeknek a mérete vagy színe hirtelen változik, sebek, amik 2-3 héten belül nem gyógyulnak be.

·         állandó rossz közérzet.

Daganat ellen természetesen

A teljes gyógyuláshoz még ismeretlen az út viszont sokat tehetünk a rizikó csökkentése érdekében magunkért, ha odafigyelünk elsődlegesen az életmódunkra. Kerüljük az önpusztító életmódot, a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, ügyeljünk a napelleni bőrvédelemre és az étkezésünkre. A daganatos betegek étrendje a gyümölcsökre és a zöldségekre épül: fogyasszunk minél többet belőlük. Ezek mellett legyünk tisztában a genetikai hajlamunkkal, ha már volt ilyen betegség a családban, akkor fokozottan figyeljünk a leírtakra.

Egyes gyógynövények is segíthetnek, mint például fokhagyma, echinacea, vagy a macskakarom. Mindezek mellett pedig mozgás, mozgás és mozgás! Azok, akik heti legalább háromszor félórát sportolnak bizonyítottan 40%-kal csökkentik a rák kialakulásának esélyét. Építsük be a mindennapjainkba a mozgást, járjunk el sétálni, kirándulni, jógázzunk, vagy biciklizzünk. Nem kell versenysportokat választani, már valamely könnyebb mozgásformával sokat tehetünk az egészségünkért.