Kínai orvoslás: a test és a lélek egysége

A kínai gyógyítás története sok ezer évre nyúlik vissza, ásatások során körülbelül ötezer éves kőből és bambuszból készített akupunktúrás eszközöket találtak. Egyesek szerint azokból az időkből indultak a kínai orvoslás alapjai, mikor még hittek az emberek abban, hogy a betegségeket szellemek és démonok okozzák. Bárhogy is van, hatalmas utat tett meg és természetesen ma már nem köveket használnak a gyógyítás során.

Miről szól pontosan a kínai orvoslás?

A kínai gyógymódok nem kizárólag a testi tünetekre koncentrálnak, a test és a lélek egységét veszi az egészséges létezés alapjául, és különböző természetes alapú módszereket alkalmaz a gyógyulás érdekében. Ilyen például az akupunktúra, akupresszúra, gyógynövények használata, meditáció, különböző mozgás-, és légzésterápiák, illetve meglepő, de fontos eleme a feng shui, a harmonikus elrendezés művészete is. Mindez sok évezredes megfigyelések eredményei, melynek köszönhetően ma már a nyugati orvostudomány is alkalmazza több elemét.

A távol-keleti orvoslás célja, hogy helyreállítsa az emberi szervezet egyensúlyát a természettel való összhang megteremtésével. Ez a meridiánokban, azaz az emberi test hosszanti irányban futó csatornáiban jelenlévő életenergia (csí) folyamatos áramlásának biztosításával lehetséges. Úgy tartják, hogy ahol zavartalanul tud haladni a csí ott egészség van, ahol megakad ott pedig betegség alakul ki. Emellett ma már kínai orvoslás sem hagyja figyelmen kívül a műszeres vizsgálatokat, a keleti gyógyítók is nyernek ki információt a laborvizsgálatokból, a röntgen vagy az ultrahang felvételekből.

Milyen gyógynövényekkel segíthetjük a csí áramlását?

·         Ganoderma gomba: támogatja az immunrendszer zavartalan működését, és bizonyítottan vírusölő hatással rendelkezik. Szembeszáll az állandó fáradtsággal, és köhögés ellen is hatásos lehet.

·         Fehér atraktilódész: segít a náthás tünetek enyhítésében, fellazítja az eldugult orr és melléküregek váladékát, regeneráló hatásával pedig a teljes szervezetre hat.

·         Fahéj: finom fűszere mindenféle süteménynek vagy forró italnak. Baktérium, és vírusölő hatása van, támogatja a vércukor szinten tartását, és növeli a libidót.

·         Kínai galagonya: javítja a vérkeringést, és segíti az emésztést. Nem csak C-vitaminban gazdag, de jótékony hatással van a lép, a máj és a gyomor meridiánjára.

·         Ginseng gyökér: segíti a szellemi és fizikai képességeket, ezért 30 éves kor fölött a kínai gyógyászat, akár napi fogyasztását is javasolja.

·         Kamilla: nem csupán a kínai, de egyéb kultúrák alap gyógynövénye is, ami összetett hatásának köszönhető. Kedvező gyomor problémák esetén, gyulladáscsökkentő hatása van és segít a légúti megbetegedéseken túllendülni.

 

A természet energiáin és növényein alapuló gyógyítás hatékony kiegészítése lehet számos gyógymódnak. Kiegészítő terápiaként, vagy enyhébb tünetek esetében érdemes alkalmazni, és nem csak az említett gyógynövényeket beszerezni.