Az alulértékelt cink

Kevesen említenék a legfontosabb ásványi anyagok között a cinket, pedig segíti szervezetünket a fertőzések ellen vívott harcban, és sejtek termelésében. Ha nem jutunk hozzá a megfelelő mennyiséghez, annak komoly következményei is lehetnek, különösen terhesség alatt.

A cinkhiány következménye az lehet, hogy szervezetünk nem tud egészséges, új sejteket termelni, és immunrendszerünk is gyengébbé válik. Olyan alapvető funkciókat befolyásol károsan, mint a növekedés, szexuális érés, szaporodás és sebgyógyulás.

Akkor gyanakodj erre a problémára, ha hullik a hajad, romlik az íz- és a szagérzékelésed, ok nélküli, hirtelen súlyvesztést tapasztalsz, nem gyógyulnak a sebeid, kevésbé ébernek érzed magad, csökken az étvágyad, vagy megy a hasad.

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha komolyabbá válik a helyzet, és nemcsak a fenti tünetek állnak fenn, hanem szédülsz vagy émelyegsz, nem múló, hirtelen fejfájást tapasztalsz, vagy elájulsz.

 

Terhesség alatt muszáj odafigyelni 

A cinkhiány a teherbeesést is megnehezíti, hiszen a férfiaknál potenciazavart okozhat. Különösen veszélyes a várandósság alatt, mert ilyenkor a baba nem jut hozzá a megfelelő fejlődéséhez szükséges tápanyagokhoz. Nagyon fontos tudni azt is, hogy egy várandós nő az átlagosnál több cinket igényel. Ugyanez a helyzet egyébként azokkal is, aki nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak, az alkohol ugyanis egyes kutatások szerint megnehezíti a cink feldolgozását. Az idősebb felnőtteknél is gyakran előfordul a cinkhiány.

A probléma diagnosztizálása a szokásosnál egy kicsit bonyolultabb, mert a megszokott vérképben nem jelentkezik egyértelműen. Általában szükség van a vérplazma és a vizelet vizsgálatára, sőt bizonyos esetekben még a haj cinktartalmát is meg lehet mérni.

 

Hogyan lehet pótolni a cinket?

 A hiányzó tápanyag pótlására a legjobb a természetes út, amikor cinkben gazdag ételek iktatsz az étrendedbe, például vörös húsokat, csirkét, magvakat, búzacsírát és vadrizst. A vegetáriánusoknak kicsit nehezebb a dolguk, számukra többek között a sült bab, a kesudió, a borsó és a mandula jelent megoldást.

Természetesen az étrend-kiegészítők fogyasztása is szóba jöhet. A cink sok multivitamin-készítményben benne van, de önállóan is kapható. Ha más gyógyszert is szedsz, megtörténhet, hogy a cink befolyásolja a hatásukat – ide sorolható néhány antibiotikum, a vizelethajtók és az arthritisre szedett gyógyszerek –, ezért mindig konzultálj orvosoddal, mielőtt elkezdenéd a mesterséges cinkpótlást.

Forrás: healthline.com