Ezeket jó, ha tudod, ha hátfájás gyötör

Már ébredéskor belenyilall, vagy éppen tompán fáj? Alig bírunk kikelni az ágyból, az ülés meg egyszerűen borzalmas? A hátfájás az emberek 70%-át érinti az életük során, és sokszor igen nehéz megtalálni, hogy honnan ered a probléma. Számos okra vezethető vissza. Nézzük, hogy mit érdemes tudni a hátfájás okairól és mit tehetünk ellene.

Mitől fájhat a hátunk?

A fájdalom eredhet a gerinccsigolyákból, a gerinc melletti szalagokból, izmokból, de nem ritka eset, hogy valamelyik belső szervünkből sugároz ki a fájdalom. Utóbbi esetben akár komoly betegség jele is lehet, így nem szabad félvállról venni. Emellett kialakulhat a fájdalom egy rossz mozdulat eredményeként is, illetve utalhat gerinc, esetleg végtag bántalmakra is. De egy mozdulatlan éjszaka következménye is lehet. Előfordulhat, hogy olyan jól alszunk az adott pozícióban, hogy egyáltalán nem, vagy csak néhányszor váltunk pózt, így reggelre elgémberedik a teljes hát. Kellemetlen tompa fájdalom lesz úrrá ébredéskor a testünkön, azonban egy rövid csípő és nyaktorna után enyhül a fájdalom. A testi okokon túl viszont tucatnyi esetben vezethető vissza a mindennapi gondokra, a hátfájás lelki okai között tudható a folyamatos stressz, és az általános hétköznapi problémák.

Mit tehetünk a hátfájás ellen?

Ha nem enyhül a fájdalom néhány napon belül, akkor mindenképpen szükséges egy orvosi vizsgálat, hogy kiderüljön a hátfájás oka. Ha izom eredetű fájdalomról van szó, akkor javasolt pihentetni, illetve kímélő mozgást végezni. Óvakodni a cipeléstől, emeléstől. Túlsúly esetén pedig diétába fogni, ugyanis a súlyfelesleg leterheli mind a gerincet, mind a tartóizmokat, és hamar szűnni nem akaró fájdalommal találhatjuk szembe magunkat. Iktassunk be rendszeres mozgást, nyújtó gyakorlatokat, sétát, tornát, úszást, illetve okos döntés egy gyógymasszőrt felkeresni.

A sport mellett fontos odafigyelni a helyes testtartásra is. Az elmúlt időkben sokan kezdtek otthoni munkába, ahol nem biztos, hogy megfelelő a szék ergonómiája, nem tartja a hátat, görnyedve ülünk. Lefelé nézünk a laptop képernyőre. Ez mind-mind vezethet hátfájáshoz. Ha azonban a különféle fájdalomcsillapítók és a mozgás sem enyhíti a fájdalmat, akkor akár porckorong sérv is lehet a kellemetlenség mögött, vagy okozhatja gyulladás, esetleg fertőzéses megbetegedés. CT és MR vizsgálatokból, illetve már sokszor a konkrét panaszokból megállapítja az orvos a probléma gyökerét és ennek megfelelően rendel el gyógyszeres kezelést, vagy mozgásterápiát.

Ha a kezelés ellenére sem múlik a fájdalom, illetve nem vezethető vissza semmilyen fizikai problémára, akkor érdemes megvizsgálni a lehetséges lelki okokat is. A hátfájás igen makacs, és tucatnyi gondot jelezhet, így pszichés problémára is utalhat. Javasolt enyhe fájdalomcsillapítókat alkalmazni, esetleg krémeket, és ha nem jövünk rá a forrásra magunk, akkor felkeresni egy pszichológust, aki segít feltárni a lelki gondokat. Legtöbb esetben egyszerűen a hétköznapi gondok telepednek a vállunkra, ami hátfájás formájában mutatkozik meg. Ezért sokszor elég egy néhány napos, vagy ha tehetjük, hetes lazítás.