Bevált tippek a megfelelő fertőtlenítéshez

Gyerekek mellett mindenképen fontos, koronavírus esetén pedig egyenesen létfontosságú a megfelelő fertőtlenítés. Bár sokat lehetett olvasni róla az utóbbi időben, több téves információ is közszájon forog, ezért érdemes foglalkozni a témával.

Fertőtlenítés alatt most sem azt értjük, hogy csinálj egy steril helyet a lakásodból – ez nem is lenne lehetséges persze. Nagyon oda kell figyelned viszont a kézhigiéniára illetve a konyha tisztán tartására, nehogy pont az étkezés során juttasd be szervezetedbe a vírust. Érdemes megfogadni egy praktikus tanácsot: gondold végig az otthoni folyamatokat, semmit ne hagyj ki, sehol ne maradjon „gyenge pont”. Hiába fertőtleníted a kezed helyesen, ha utána hozzáérsz egy szennyezett felülethez.

Végül pedig az a legfontosabb, hogy használd a fertőtlenítésre jól bevált szereket. Kézfertőtlenítésre nagyon praktikusak a kis kiszerelésű, víz nélküli kézfertőtlenítő gélek, vagy a fertőtlenítő törlőkendők, amiket jobb, ha mindig magaddal hordasz a táskádban. Ha pedig már ott vannak, azt ajánljuk, használd is őket sűrűn, ha kimozdulsz otthonról, különösen ha a tömegközlekedési eszközöket is használod, vagy ha bevásárolsz.

A gyógyszertárban megvásárolható készítmények minőségében biztosan nem fogsz csalódni. Hogy kicsit képbe kerülj, érdemes megismerkedned két olyan anyaggal, amelyeket a fertőtlenítő szerek gyakori összetevőjeként tartunk számon.

 

Alkohol vagy hidrogén-peroxid?

Néhány hónapja nagy port vert fel az egyik bloggernek az a javaslata, hogy igyunk hidrogén-peroxidot a koronavírus ellen. Szerencsére gyorsan megérkezett a figyelmeztetés is, hogy fogyasztása veszélyes lehet, de fertőtlenítésre alkalmas. Nézzük, mit kell tudni róla, és hogy hogyan használhatjuk a másik – fertőtlenítés esetén nélkülözhetetlen – szer, az alkohol mellett!

A hidrogén-peroxid egy vegyület, képlete H2O2. Ez is mutatja, hogy összetétele hasonlít a vízéhez, mindössze annyi a különbség, hogy két oxigénmolekulát tartalmaz egy helyett. Ez a plusz oxigénmolekula nagyon fontos, éppen ez az, aminek a vegyület fertőtlenítő hatását köszönheti, ettől lesz erősen oxidatív szer. Ha azt akarod, hogy koronavírus ellen is hatásos legyen, olyat vásárolj, aminek vizes oldata legalább 3 százalékos – figyelmeztet a healthline.com egészségügyi ismeretterjesztő portál cikke.

A hidrogén-peroxidhoz hasonlóan az alkoholnak is erős csíraölő hatása van, több baktérium, vírus és gomba ellen bevethető. Több kéz- és felületfertőtlenítő készítmény alkotórésze. Hetven százaléknál magasabb koncentrációban már a koronavírust is elpusztítja. Már csak az a kérdés, az alkohol és a hidrogén-peroxid közül melyik a hatékonyabb? A válasz valójában attól függ, konkrétan milyen felületet akarsz fertőtleníteni, milyen baktériumot vagy vírust szeretnél elpusztítani, és hogy milyen gyors hatást vársz.

Általánosságban azt lehet elmondani, hogy bőrünk számára kedvezőbb az alkohol. Mind a kettőt lehet használni kemény felületeken, például kilincsen, konyhapulton, porcelánon, üvegen, rozsdamentes acélon. Az első használat előtt egy kevésbé látható felületen érdemes tesztelni, használatuk nem okoz-e elváltozást. Textilek fertőtlenítésére is alkalmazható mind a két szer, azt azonban tudnod kell, hogy a hidrogén-peroxid sárgulást okozhat.