Ne engedj a körömgombának, tedd rendbe a lábaidat!

Ahogy megjelennek a tavasz első napsugarai, sokakban jelentkezik a félelem, hogy le kell cserélni a biztonságos zárt cipőt az ijesztő szandálra. Ha te is ezen aggódsz, akkor ezt a cikket mindenképpen olvasd végig, hogy időben felismerd és szembe szállhass a rémületet és kellemetlen érzéseket okozó körömgombával. A körömgomba ugyanis nem válogat, nincs korhoz és nemhez kötve. Bár tény, hogy a felnőtteknél gyakoribb az elfordulása, de fiatalabb korban sem zárható ki. Amellett, hogy esztétikailag taszító és kellemetlen érzésekkel jár gyengébb immunrendszer esetén veszélyes is lehet. Ha egészséges vagy, akkor a rondaságán kívül sok okod nincs aggodalomra, néhány hét alatt orvosolható, viszont gyengébb immunrendszer esetén akár hónapokig is eltarthat a kezelés.

Mi az a körömgomba?

Megjelenését valamely gomba típus okozza, ami a körmöt körülvevő bőr sérülésein keresztül támadja meg az érintett részeket. Amit sajnos, ha nem figyelünk oda kellően akár át is adhatunk a körülöttünk élőknek. Így, amint felfedezzük az elváltozást fokozottan figyeljünk a higiéniára nehogy a család többi tagja is belefusson a problémába. A körömgombát okozhatják penészgombák, élesztőgombás, és bármilyen más típusú gomba, ami kezelés nélkül igen gyorsan terjedhet. Illetve annak ellenére, hogy leggyakrabban a láb vonatkozásában beszélünk róla, ugyanúgy a kézen lévő körmök is veszélyben lehetnek.

Mik lehetnek a körömgomba tünetei?

Viszonylag egyszerűen felismerhető, hiszen tucatnyi elváltozással jelez a testünk. Ilyen lehet a köröm sárgás, esetleg barnás vagy fehér elszíneződése. De az is egyértelmű jel, ha megvastagszik a köröm és nehezen vághatóvá válik, esetleg már nem egyenletes a felülete, apró barázdák, repedések jelennek meg rajta. Súlyosabb esetben a köröm alól fehér, morzsaszerű anyag potyoghat, illetve a körömágy felőli részen gennyes váladék távozik, és gyulladt lehet a körmöt körülvevő lágy rész, ami fájdalommal is járhat. A gomba általában egy körmöt támad meg, majd innen fertőződik tovább a többire.

Mit lehet tenni a körömgomba ellen?

A körömgomba kezelése minél előbb kezdődik meg annál hatékonyabb és gyorsabb lesz. Így, amint gyanússá válik azonnal szerezzünk be körömgomba elleni készítményt, mivel magától biztosan nem fog elmúlni csak tovább terjedni és súlyosbodni. Ha megkezdjük a kezelést ne hagyjuk idő előtt abba, mert többhetes, vagy akár hónapos munka is lehet teljesen kiirtani a kórokozókat. Enyhébb tünetek esetén válasszunk nyugodtan vény nélkül kapható ecsetelőket, krémeket, ha nem múlik, vagy akár erősödik a baj, akkor keressünk fel egy szakembert, aki vényköteles gyógyszert is adhat. Nem ritka eset, hogy immunerősítésre vagy egyéb a szervezetben található gyulladásra is megoldást kell találni és csak ezután szüntethető meg a köröm problémája, illetve a körömgomba lelki okai sem elhanyagolhatóak, aminek a fő forrása a folyamatos stressz vagy az alváshiány lehet.