Ne szenvedj női bajok idején sem!

Nagy valószínűséggel nincs olyan nő a bolygón, aki legalább egyszer ne szenvedett volna az élete során menstruációs görcsöktől. Ki jobban, ki rosszabbul éli meg, de kevés esetben múlik el nyom nélkül. Egyesek az alhasi görcsöktől szenvednek inkább, mások pedig a lelki hullámvölgyektől, amit közben átélnek.

Hogy áll a ciklusod?

Van, aki napra, sőt órára pontosan meg tudja mondani, hogy mikor kezdődik a havi vérzése, de az is előfordul, hogy össze-vissza csúszkál kiszámíthatatlanul. Az utóbbi esetben érdemes szakorvossal konzultálni, és utánanézni, hogy nincs-e hormonális probléma a háttérben. Viszont a ciklust az adott életkörülmények is felboríthatják, például egy drasztikus diéta vagy stresszhelyzet. A menstruációs ciklust a menzesz első napjától a következő vérzés első napjáig számoljuk, ez általában 28 nap. Ez alatt az idő alatt a női test a megtermékenyülésre készül, akkor is, ha te fejben még nem állsz készen rá. Ne felejtsd el vezetni a ciklusodat a naptárba, nem árt tudni, hogy mikor várhatod – bár a tested valószínűleg jelezni fog – illetve, ha baba tervezésre kerül a sor, segítségetekre lesz, ha tisztában vagy a rendszereddel.

Mit tegyél, hogy ne szenvedj?

Jó esetben enyhe fájdalmakkal át lehet lendülni a menstruációs napokon, azonban nem mindenki ilyen szerencsés. Sok nőt igen megviselnek ezek a napok, komoly fájdalmak és kellemetlen érzések jelentkeznek, ami akár a munkába vagy az iskolába menést is megakadályozzák. Mivel ez egy természetes dolog, ami 40-50 évig elkísér bennünket, nőket (átlagosan 12,5 korban kezdődik a menstruáció és egészen 50 éves kor környékéig kitart) így javasolt inkább kidolgozni olyan módszereket, melyek személyre szabottan segítenek a kellemetlenségek enyhítésében.

Ezeket próbáld ki!

·         Helyes étkezés: a változatos és ásványi anyagokban gazdag étkezés nem csak az immunrendszerünkre, de a menstruációs fájdalmakra is hatással van, ugyanis a magnéziumban és kalciumban gazdag ételeknek görcsoldó hatása van. Egyél sok olajos magot, hüvelyeseket, spenótot, sóskát, étcsokoládét és kemény sajtokat.

·         Meleg: éjszakára tegyél az alhasra melegítő párnát, a meleg ellazítja az izmokat így nem csak kellemes érzést és jó alvást biztosít, de reggelre a fájdalmat is enyhíti az izmok ellazításával.

·         Mozgás: természetesen ne a menstruáció alatt akarj maratont futni, de napi félóra könnyed mozgást mindenképpen iktass be, mert csodákra képes. Legjobb választás a jóga vagy a pilates, melyek serkentik a vérkeringést medence tájékon is, ezzel pedig csökken a fájdalom érzet.

·         Levendula: menstruációs görcs ellen párologtass levendula olajat, a kellemes illat mellett nyugtató, stresszoldó hatása van. Akár a párnádra is tehetsz egy cseppet, hogy alvás közben is kifejthesse a hatását.

·         Étrendkiegészítők: az ásványi anyagok pótlása érdekében olyan étrendkiegészítőt válassz, mely kimondottan segítséget nyújt a menstruációs görcsök alatt. Ezek minden esetben tartalmaznak magnéziumot, kalciumot, és asparagus vagy sáfrányvirág kivonatot.