Folytassam-e az edzést, ha meg vagyok fázva?

Ha rendszeresen edzel, te is találkozol azzal a dilemmával, hogy vajon a mozgás meggyorsítja-e a gyógyulást, és ha nem, mikor kezdheted újra? Ezekre a kérdésekre keressük a választ cikkünkben.


A megfázás egy enyhe felső légúti megbetegedés, amit a rhinovírusok okoznak. Szervezetünk általában magától is leküzdi néhány nap alatt, főleg ha segítünk neki azzal, hogy pihenünk, sok folyadékot fogyasztunk és bevesszük a megfelelő gyógyszereket. Ahhoz, hogy választ tudjunk adni arra kérdésre, hogy a mozgás segíti-e a gyógyulást, először nézzük meg, milyen hatásai lehetek az edzésnek.

Az edzés többféleképpen befolyásolja szervezetünket, amik problémát okozhatnak, ha meg vagyunk fázva:

·         Emelkedik a testhőmérséklet – edzés közben jelentősen megugorhat a testhőmérsékletünk, ami émelygést, hányás, gyors szívverés okoz, sőt egy 2017-es kutatás szerint akár a belső szerveket is károsíthatja.

·         Kiszáradás – edzés alatt még akkor is izzadunk, ha hideg van a helyiségben. Ez kiszáradáshoz és ezzel összefüggésben az elektrolit-egyensúly felborulásához vezethet.

·         Oxigénhiány – edzés közben fokozott igénybevételnek tesszük ki a tüdőt és a szívet, ami miatt ideiglenesen csökkenhet szervezetünkben az oxigén szintje.

 

Edzeni vagy nem edzeni?

Amikor meg vagyunk fázva, fáradtnak érezzük magunkat, mert a szervezetünk extra energia felhasználásával harcol a vírusokkal. Ilyekor érdemesebb pihenni, már csak azért is, mert egy konditeremben másokat is megfertőzhetnénk edzés közben.

Ha úgy érzed, már szinte meggyógyultál, elkezdhetsz óvatosan olyan gyakorlatokat végezni, amik kevésbé veszik igénybe a szervezetedet. Ilyen a gyaloglás, a könnyebb aerobik-gyakorlatok vagy az alacsony intenzitású edzés elliptikus tréneren és szobabiciklin. A jógával légy óvatos, mert a nátha egyensúlyi szerveidet is érintheti.

Ha pedig úgy érzed, hogy a szokásosnál jobban kimerít a mozgás, hagyd abba, és csak akkor folytasd, amikor teljesen rendbe jöttél. Semmiképpen ne kezdj mozogni, ha lázad van, nedves köhögést tapasztalsz, vagy gyomortüneteid is vannak.

 

Segít-e az edzés a megfázás megelőzésében?

2014-ben négy korábbi kutatás eredményeit tekintették át. Kiderült, hogy a mérsékelt intenzitású edzés, például a 45 perces határozott tempójú gyaloglás 20 százalékkal emelték az immunoglobulinnak nevezett immunsejtek számát. Egy 2017-es kutatás megerősítette azt a feltevést, hogy a mérsékelt mozgás erősíti az immunrendszert.

A mérsékelt jelző hangsúlyozása nem véletlen: egy 2015-ös kutatásban azt vizsgálták, hogy a profi atléták mennyire érzékenyek a náthára, és azt találták, hogy nagyobb eséllyel fáznak meg, mint egy átlagember, bár később hozzátették, hogy ebben egyéb tényezők is szerepet játszhatnak.

Forrás: healthline.com