Babaápolás lépésről lépésre

„Csak ekkora?’ – kérdezte csodálkozva férjem, amikor megszületett első gyermekünk, pedig a baba egyáltalán nem volt kicsi. Csodálatos, amikor újszülött kerül a házba, de egyben hatalmas felelősség is, és első alkalommal biztosan ijesztő. Könnyebb lesz, ah megfogadod néhány praktikus tanácsunkat a legfontosabb tennivalókkal kapcsolatban.

Először is bátran kérj segítséget. Az első napokban nagyon sokat tud segíteni valamelyik nagymama, esetleg valamelyik tapasztaltabb barát vagy rokon. Már az is nagy dolog, ha mást nem csinál, „csak” bevásárol, megfőzi az ebédet és rendet rak. Ha valaki olyan dolgot mond vagy tesz, ami neked nem tetszik, akkor bátran adj hangot a véleményednek.

Mindig moss kezet, mielőtt a babához nyúlsz, különösen a pandémia alatt, és mindenki mást is szólíts fel erre. Az újszülöttek immunendszere gyenge, ezért nagyon fogékonyak a fertőzésre. Figyelj arra, hogy mindig stabilan tartsd a fejüket és a nyakukat. Soha ne rázd a babát, se akkor, ha frusztrált vagy, se játékból. Ez vérzést okozhat az agyban, ami halálhoz is vezethet.

 

Táplálás

Az újszülött legjobb tápláléka az anyatej; ezzel és a tápszeres táplálással kapcsolatban is rengeteg információt találsz az interneten. Akkor se legyen azonban lelkiisimeretfurdalásod, ha nem tudsz, vagy nem akarsz szoptatni. A tápszeres babákból is egészséges felnőttek lesznek. Ne felejtsd, hogy az etetést mindig büfiztetéssel kell zárni.

 

Pelenkázás

Mire hazaérkezel a kórházból, biztosan eldöntötted már, hogy textilpelenkát vagy eldobhatót akarsz-e használni. Arra számíts, hogy a babát naponta körülbelül tízszer kell tisztába tenni. Mielőtt nekifogsz ennek a műveletnek, ellenőrid, hogy minden a kezed ügyében van-e, amire szükséged lesz: tiszta pelenka, popsikenőcs és törlőkendő vagy texilkendő meleg vízzel.

 

Fürdetés

Az első napokban, vagy esetleg hetekben oda kell figyelned a köldökcsonkra, erre már a kórházban felkészítenek, és a védőnőtől vagy a gyerekorvostól is kérhetsz tanácsokat. Mint a pelenkázásnál, fürdetés előtt is készíts elő minden szükséges tárgyat, babafürdetőt, babasampont, puha törülközőt, tiszta pelenkát és tiszta ruhát. Ellenőrizd a helyiség és a fürdővíz hőmérsékletét, majd tedd a kicsit a meleg vízbe, lehetőleg babakádba. SOHA ne hagyd egyedül a babát fürdés közben, egyetlen pillanatra sem!

 

Alvás

Újszülötteknél talán ez a legkritikusabb rész, mert csak több hónap múlva jön el az idő, amikor 8 órát pihenhetsz egyfolytában. A legkisebbek 2-4 órás ciklusokban alszanak, a szünetekben táplálkoznak. Fogalmuk sincs arról, mikor van nappal, és mikor éjszaka. Ezen megpróbálhatsz változtatni úgy, hogy az éjszakai foglalkozást a minimumra korlátozod, az érdekes játékot, beszélgetést, zenehallgatást nappalra tartogatod.