Gyötör a fejfájás? Vajon melyik típussal van dolgod?!

Éles, lüktető fájdalom? Esetleg tompa alig érezhető mégis iszonyúan zavaró érzés? A fejfájás igen gyakori panasz, mely akár az egésznapunkat elronthatja és a kellemetlenségét nem minden esetben az erőssége okozza: gyakran függ attól, hogy milyen típusával állunk szemben. Becslések szerint a hazai lakosság 90 százaléka szenved időszakonként előforduló fájdalomtól, és legalább 40 százaléka küzd rendszeres fejfájással. A jó hír, hogy a legtöbb esetben ezek minden típusa kezelhető.

A fejfájás típusai


Két fő csoportként az elsődleges és a másodlagos fejfájásokat tartjuk számon. Elsődleges fejfájás, amikor nincs a fájdalom mögött felismerhető betegség, ide soroljuk a cluster, a tenziós és a migrénes fejfájásokat. Ezek közül a tenziós fordul elő legnagyobb számban. Ilyenkor az érintett egy folyamatos nyomást érez a koponya szinte teljes területén, mintha egy hatalmas szorító abroncs lenne a fején. Maga a fájdalom maximum közepes erősségű, viszont éppen a tompa érzés miatt olyan szörnyű. Főként azért is, mert napokig is eltarthat. A hormonális változásoknak „köszönhetően” akár már kamasz korban is jelentkezhet. Segíthet a friss levegő, a sok folyadék, esetleg a könnyed mozgás, de ha nincs más megoldás akkor érdemes bevenni egy fejfájás csillapító tablettát – számos fajtája vény nélkül is kapható.

Érdekes, hogy a migrénes fejfájás főként a nők esetében jelentkezik, ennek oka még nem tisztázott teljesen - a feltételezések szerint érzelmi és hormonális alapon jön elő. Illetve az már biztos, hogy a stressz is közrejátszik a felbukkanásában. Bár a közepesen erős fájdalmak közé sorolják, számos olyan kisérű tünete van, melyek akár működés képtelenné is tehetik az elszenvedőjét. Nem ritkán válnak sértővé a hangok, a fény és a magas hőmérséklet, illetve émelygés és akár hányás is kisérheti. Kevés esetben hatnak a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, sokkal inkább javasolt a rohamok megelőzésére koncentrálni. Harmadikként a cluster fejfájás a legerősebb mind közül, általában a fej egyik oldalán tapasztalható lüktető fájással jelentkezik, mely könnyezést, orrfolyást is okozhat. Előfordulhat, hogy annyira erőssé válik a fájdalom, hogy orvosi (injekciós) beavatkozásra is szükség van.

A másik nagy csoport, a másodlagos fejfájás okai között lehet a látásromlás, vagy a fülészeti problémák, de sajnos komolyabb betegségek is állhatnak mögötte. Ebben az esetben a fejfájás valamilyen egyéb betegség vagy elváltozás tünete, melyet mindenképpen ki kell vizsgálni és az eredménynek megfelelően kezelni. Jelezhet fej-, vagy nyaki traumákat, a koponyával vagy a gerinccel kapcsolatos problémákat, magas vérnyomást, fertőzéseket (nátha, influenza), a koponyán belüli nyomás növekedést, agytumort, de akár lelki eredetű bajokat is, mint egyes fóbiák vagy pánikbetegség. Ha szokatlan, hosszan tartó fejfájással találkozunk, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert nem tudhatjuk, hogy a fájdalom mely típusát tapasztaljuk éppen.