Az női intim egészség 5 fontos szabálya

Nyakunkon a nyár és vele együtt a strandszezon. De sajnos nem minden nőnek felhőtlen ez az időszak. A nyári hónapokban megnő a nőgyógyászati bejelentkezések száma, ugyanis sokan hajlamosak vagyunk különféle gombás, strand fertőzések összeszedésére. Kellemetlenül csíp, viszket, kipirosodik intim tájékon, irritáció lép fel – ilyen esetben elsőkörben valóban az orvos a legjobb megoldás, azonban nézzük, hogy hogyan kerülhetőek el vagy enyhíthetőek a panaszok, úgy, hogy közben élvezetes marad a nyár.

 


Figyeljünk az étkezésre!

A tudatos és változatos táplálkozás a szervezetünk teljes működésére kihat, így az intim egészség megőrzésében is szerepe van. Ismerünk néhány olyan élelmiszert melyek segítenek a gombák kialakulásában, így, aki fertőzésre hajlamos javasolt ezeket kerülni. Ilyen a cukor, az élesztő, és az alkoholos italok. Utóbbi nem csak a magas cukortartalma, de a szervezetünkre gyakorolt gyengítő hatása miatt is kerülendő.

Nem mindegy mit viselünk

Nyáron jönnek a lenge kisruhák, ami alá előszeretettel veszünk tangát vagy szorosabb alsókat, hogy ne látszódjon át a vékony ruhán. Viszont azt kevesen tudják, hogy ezzel is segítjük a hüvelyi fertőzés kialakulását. Ügyeljünk rá, hogy jól szellőző, lehetőleg ne műszálas alsóneműt viseljünk, mert ezek kedvező táptalajt biztosítanak a gombáknak. A strandon pedig mindig legyen nálunk váltóruha, ne legyünk túl sokáig a nedves fürdőruhában.

Néha kell egy kis lassítás!

Bár a nyárnak a lazításról kellene szólnia, azonban sokunk számára ez mégsem így van. Ugyanúgy járunk dolgozni, és ugyanúgy stresszelünk. Jó esetben van egy-két hetünk a pihenésre, de sokszor az sem múlik el teljes nyugalomban. Azonban fontos, hogy mégis teremtsünk időt a zavartalan pihenésre, mivel az állandó idegeskedéssel szintén elősegítjük a fertőzés lehetőségét. A tartós stressz által gyengül az immunrendszerünk és csökken a szervezetünk alkalmazkodóképessége.

Megfelelő intimhigiénia

Sokszor nem az intimhigiénia hiánya, hanem éppen az ellenkezője okozza a gombás fertőzést a hüvelyben. A hüvelyben lévő jótékony baktériumok folyamatosan tejsavat termelnek, ami segít a természetes PH érték szinten tartásában. Így a túlzásba vitt kozmetikumok használatával ezt könnyen kibillenthetjük, minek következtében irritáció, és a gombás fertőzések melegágya jön létre. Válasszunk minél természetesebb intim mosakodókat, és ne vigyük túlzásba a használatukat. Fontos a napi akár többszöri tisztálkodás is, de iktassunk be tiszta vizes megoldást is.

Ne feledd a megelőzést!

A hüvelyfertőzés ellen mindig a megelőzés a legjobb módszer, amiért sokat tehetünk a fent említett négy pont betartásával. Illetve minden nőnél kiemelt szerepe van a menstruációs időszaknak, ilyenkor könnyebben felborul a PH egyensúly, és a hormonális kilengések miatt sokkal fogékonyabb a szervezetünk a különféle fertőzésekre, irritációkra. Ebben a néhány napban javasolt kifejezetten intim területekre kifejlesztett mosakodógélt választani, segítve ezzel is az egészséges jóllétét.