Allergia, megfázás vagy koronavírus?

Hasonlóak a tüneteik, és néha nehéz eldönteni, melyikről van szó a három betegség közül. Biztos választ csak a teszt adhat, de vajon hogyan lehet mégis többé-kevésbé biztosan megmondani, megfáztunk, influenzások vagyunk, vagy megfertőződtünk a koronavírussal?


A náthát és az allergiát jól ismerjük, és többé-kevésbé el is tudjuk különíteni őket egymástól. A nátha lázzal, fejfájással jár, jellemző rá a torokfájás, a folyó vagy csöpögő orr, az orrdugulás, később a köhögés. Sokféle allergia van, cikkünk szempontjából most az egyik leggyakoribbnak számító a szénanátha érdekes. Tünete a szem- és orrviszketés, a kaparó torok, az orrfolyás, az orrdugulás és a gyakori tüsszögés, főleg ha az allergiás még asztmával is küzd. Megjelenhet a fáradtság is. Az influenza általában hirtelen érkezik, száraz köhögéssel, lázzal, kimerültséggel, rossz közérzettel és izomfájdalommal jár.

A koronavírus leggyakoribb tünetei a WHO jelentése szerint a következők (előfordulásuk sorrendjében): láz, száraz köhögés, légzési nehézségek, fáradtság, izomfájdalom, fejfájás, torokfájás, az íz- és szagérzékelés elvesztése, eldugult orr vagy orrfolyás, émelygés vagy hányás, hasmenés. A WHO szerint a fertőzöttek többsége csak enyhe tüneteket tapasztal, bár ettől függetlenül a fertőzött a vírust még továbbadhatja. Kevésbe súlyos esetekben a kezelés a tünetek enyhítésére szorítkozik. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a koronavírus különböző mutációi – a brit, a brazil és a dél-afrikai – bár fertőzőbbek lehetnek az eredetinél, de nem okoznak más tüneteket.

 

Az eltérések

Fontos különbség, hogy a koronavírus légzési nehézségekkel jár, ami a fertőzést követő ötödik és a tizedik nap között alakul ki. A megfázásnál és az influenzánál ez kevésbé tapasztalható, hacsak nem alakult ki már a tüdőgyulladás – ebben az esetben fel kell keresned az orvosodat.

Az allergia krónikus betegség, amelynek tünetei heteken, vagy akár hónapokon át tapasztalhatók attól függően, jelen vannak-e a tüneteteket kiváltó allergének. Rosszabbodik a beteg állapota, ha több pollen, por, állatszőr stb. van a környezetében. Tudni kell azt is, hogy az allergia soha nem okoz ízületi lázat vagy fájdalmat.

Március közepén Magyarországon az éger, a kőris, a szil, a tiszafafélék és a mogyoró pollenje már panaszokat okozott az erre érzékenyeknél. A pollenszezon tehát elkezdődött, úgyhogy az érintetteknek érdemes nagyon figyelniük, nem tapasztalnak-e valami szokatlant. Ráadásul egy friss kutatás azt állapította meg, hogy az allergiaszezonban nő a koronavírus-fertőzések száma.

Az allergia jól reagál az antihisztaminra és egyéb allergiaellenes szerekre. A megfázás jól kezelhető tüneti szerekkel. A koronavírus azonban sem az előbbi, sem az utóbbi szerekre nem reagál. Érdemes gyanakodnod, hogy elkaptad a vírust, ha a tünetek két-három hétig fennállnak, főleg ha találkozhattál fertőzött személlyel. A nátha általában egy hét-tíz nap alatt elmúlik, és egy komolyabb influenza sem tart ilyen sokáig.

A gyógyszertárakban is kapható gyorsteszt megvásárlásával könnyen és gyorsan ellenőrizni tudod, átestél-e már a koronavírus-fertőzésen.