Vajon mitől van hányingerünk, és miért hányunk?

A hányinger és a hányás nem csupán kellemetlen érzés, de számos betegség előszele is lehet. Millió okból kifolyólag lehet hányingerünk, vagy hányhatunk, ilyen, ha emésztőrendszeri gondokkal küzdünk, de szív- és érrendszeri betegségek is állhatnak mögötte, vagy akár a várandósság jele is lehet. Cikkünkben áttekintjük, hogy melyek a legáltalánosabb betegségek, amelyek hányásra késztetik a beteget, és hogyan kezelhető az adott helyzet.

A hányás okai

Az esetek nagy részében fertőzés húzódik a háttérben, mint például gyomor fertőzés, influenza, esetleg tüdőgyulladás, de nem ritka, hogy a vakbél gyulladását jelzi a hányás. Okozhat hányingert az is, ha túlesszük magunkat, vagy éppen túl keveset vagy ritkán eszünk. Emellett bizonyos gyógyszerek vagy az alkohol is okozhat gyomor irritációt, aminek szintén hányinger, vagy hányás lesz a vége. De akkor is ezzel a tünettel jelez a szervezetünk, ha valamely szakaszában elzáródik a bélrendszerünk, vagy reflux betegséggel állunk szemben.

A betegségeken túl pedig a menstruáció elmaradása mellett az émelygés és a gyenge gyomor a másik egyértelmű jele a terhességnek. Azonban a fizikai problémák mellett a hányás lelki okait sem szabad elhanyagolni. Bár jellemzően, ahogy az undor is, úgy a pszichés okok, mint például a stressz főként csak hányingert okoznak. Mindezek mellett pedig neurológiai ok is lehet a háttérben, ha valakinek például a központi idegrendszere sérül, ami gyakori agyhártyagyulladás vagy agyrázkódás után.

Hogyan kezelhető a hányás?

Hányás esetén nagyon fontos a folyadékpótlás, viszont ügyelni kell arra, hogy egyszerre ne kapjon nagy mennyiségű italt a beteg, mert könnyen megterhelheti az amúgy is igénybe vett gyomrát. Ajánlott az eset után legalább negyedórát várni, majd kortyonként, vagy kanállal adagolni a folyadékot, ami ideális esetben víz vagy natúr tea. Nagyobb mennyiségű hányás esetén szükséges lehet infúzión keresztül is pótolni az elvesztett folyadékot, nehogy kiszáradást eredményezzen. Mindenképpen kórházba kell vinni a beteget, ha a hányás 1-2 órán belül újra jelentkezik, és nem múlik, illetve nincsen az érintettnek vizelete.

Enyhébb esetekben elegendő hányáscsillapító készítményeket alkalmazni, mint például a B6-vitamin, de ezek sajnos nem mindig elegendőek. Ha valakinek az utazással van problémája, akkor indulás előtt érdemes B6-vitamint bevenni, illetve gyömbér teát magával vinnie, ami apró kortyokban fogyasztva segít a hányinger, ezzel a hányás leküzdésében. Illetve, ha ismert betegség okozza a tünetet, akkor természetesen magát a betegséget kell kezelni. Leggyakoribb a reflux, amire érdemes gyomorsav csökkentő és gyomor védő tablettákat szedni. Egyéb, ismeretlen okból származó folyamatos rosszullét esetén pedig elkerülhetetlen a háziorvos felkeresése, aki a diagnózis felállítása után segít a gyógyulás útjára lépni, amivel a hányinger, és a visszatérő hányás is megszűnik.