Óvatosan a cukorral!

Advent idején mindenki hajlamos a szokásosnál több cukrot fogyasztani. Már csábítóan illatoznak sütemények, a Mikulás is édességet hozott, és amúgy is nagyon jólesik egy-egy falat a stresszes, szürke napokon. De tudtad-e, hogy a túlzott cukorfogyasztással nem „csak” az elhízást kockáztatod, hanem a mentális állapotodat is rontod?

Ismered azt az érzést, amikor azt mondod magadnak: ezt már csak akkor bírom, ha ehetek egy kis édességet? Sokan vagyunk ezzel így, de a valóságban a cukor egyáltalán nem tesz jót sem a szervezetünknek, sem a hangulatunknak, sőt a valóságban éppen ellenkező a hatása. A Kaliforniai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a cukor gátolja a kortizon termelődését, holott éppen a hormonnak a feladata a stressz szintjének csökkentése. Ehhez jön még az elhízás és a hozzá kapcsolódó számos kedvezőtlen egészségügyi hatás.

 

Elgondolkodtató eredményekre jutottak a tudósok

Egy 2017-ben publikált tanulmányból kiderül, hogy a cukorfogyasztás növelése – legyen a cukor ételben vagy italban – növeli a mentális betegségek és a depresszió kialakulásának esélyét. Számszerűsítették is az összefüggést: azoknak a férfiaknak, akik naponta nagy mennyiségű cukrot – 67 grammot vagy annál többet – fogyasztottak, a többieknél 23 százalékkal nagyobb esélyük volt arra, hogy öt éven belül depressziósak legyenek. Ugyanezt az összefüggést később nőknél is megtalálták. Az eredményeket megerősítette egy 2019-es tanulmány, ami arra a következtetésre jutott, hogy több telített zsírt és cukrot fogyasztottak azok a 60 éven felüliek, akik mentális betegségekkel küzdenek.

Ez még nem minden: egy kutatásban huszonéves önkénteseket vizsgáltak azután, hogy hét napon át hozzáadott cukorban és telített zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztottak. Ijesztő eredményre jutottak: az amúgy egészséges fiataloknak nemcsak az étvágyuk csökkent, hanem a memóriateszten is rosszabbul teljesítettek.

 

Az életmódváltás a megoldás

A kutatóknak a cukorbevitel csökkenését is sikerült összekapcsolniuk a jobb mentális állapottal, ezért egyértelmű, hogy a cukorbevitelt csökkenteni kell. Érdemes viszont lépésről lépésre haladni, mert a hirtelen cukormegvonás szorongást, ingerlékenységet, zavarodottságot, fáradtságot válthat ki. Ezek a pánikrohamhoz hasonló tüneteket, amelyek olyanokká is fokozódhatnak, mint amilyenek kábítószer-megvonás után kialakulnak.

Sajnos azonban úgy „működünk”, hogy hiába tudjuk, hogy valami nem tesz jót nekünk, azért még vágyunk rá. Nem azt ajánljuk, hogy teljesen mondj le a cukorról, hanem hogy válassz helyette egészséges alternatívát. Egyél sütőtököt vagy sült édesburgonyát, vagy készíts magadnak egy banánturmixot, amit legfeljebb egy kis mézzel édesítesz.