Az allergia tünetei és lelki okai

Szem-, és orrviszketés, gyakori könnyezés, orrfújás vagy sorozatos tüsszögés? Esetleg köhögőroham a legváratlanabb pillanatban, vagy apró kiütések nehezítik a mindennapokat? Az allergia nem válogat, és nem vagyunk egyedül a tünetekkel. Ma a népesség 40%-a küzd az allergia valamely változatával, amely során alapvetően a szervezet téves immunválaszával állunk szemben. Olyasvalamitől próbál a testünk megvédeni bennünket, ami valójában nem is lenne ártalmas, viszont ő tévesen annak véli ezért figyelemfelkeltő tüneteket produkál.

Milyen lelki okai lehetnek az allergiának?

Az allergia kialakulásának pontos okait a mai napig kutatják, de az biztos, hogy a tünetek akkor jelentkeznek, amikor a beteg közvetlenül találkozik az allergénnel. De vajon miért pont az adott allergénre reagál így a testünk? Mint sok más betegség, így az allergia hátterében is ott áll a lelki egyensúly felborulása, ami allergia képében mutatja meg magát. Az, hogy mely területen jelennek meg a tünetek nagyban segítenek a probléma feltárásában. Amennyiben bőrkiütést tapasztalunk, úgy jó eséllyel gondunk akad az érintéssel, a gyengédséggel, kapcsolati problémákkal állunk szemben. Légzőszervi tünetek esetén valószínűleg önálló véleményünk, érzéseink kifejezésével vannak elakadásaink, de az is előfordulhat, hogy az elfojtott düh, stressz okoz ilyen jellegű panaszt. Ezekben az esetekben az allergia sokkal inkább segítség, mint probléma. Érdemes odafigyelni a testünk jelzéseire és figyelembe véve megoldani a nehézségeket.


Mik lehetnek ezek a tünetek?

Az allergia tünetei attól függően változnak, hogy mire ad helytelen választ a testünk. Beszélhetünk ételallergiáról, bizonyos anyagokra, például fémre adott reakciókról, gyógyszerallergiáról, pollenallergiáról, de a poratkákra és a macska- vagy a kutyaszőrre is allergiások lehetünk éppen úgy, mint a rovarcsípésre. Vizsgálatok szerint az allergia nem örökletes, viszont az arra való hajlam igen.

Ha ezektől a tünetektől szenvedünk, akkor szinte biztos, hogy allergiás reakcióval állunk szemben:

●        tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, náthás reakciók,

●        köhögés, fulladás, nehéz légzés – ilyenkor allergiás asztmáról beszélünk,

●        vörös szem, szemviszketés, könnyezés, súlyosabb esetben kötőhártya gyulladása,

●        csalánkiütés, ekcéma,

●        anyagcserezavarok, hasfájás, hasmenés,

●        egyes ételek – főként a csonthéjasok – fogyasztása pedig anafilaxiás sokkot is okozhatnak.

Egyes tünetek könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségekkel, így, ha hosszútávon tapasztaljuk ezeket panaszokat, akkor mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni, aki általában egy allergia vizsgálat során megállapítja, hogy valóban olyan dologra reagál-e a szervezetünk, amire nem lenne szükséges, vagy más kezelendő problémával állunk szemben. Az allergia lelki okainak felismerésével és allergia gyógyszerekkel enyhíthetőek a tünetek, előbbivel akár meg is szüntethető a probléma.