Ez történik a testeddel fogyás közben

A fogyás folyamata igen összetett. Észre sem vesszük, hogy felszalad pár plusz kiló csak, amikor már nem tudjuk begombolni a kedvenc farmerünket. Bezzeg a fogyás minden percével tisztában vagyunk, hiszen sokkal nagyobb erőfeszítés leadni, mint felszedni azokat a kilókat. Mindenki másra esküszik, van, aki diétázik, van, aki sportol és van, aki a kettőt együtt alkalmazza. Ki csinálja jól? Nézzük!

Hogyan működik a fogyás mechanizmusa?

Egy egészséges ember esetében a fogyás beindítása igen egyszerűnek tűnik, hiszen csak a kalóriákkal, azaz az energiabevitellel és annak elégetésével kell játszani. Tehát több kalóriát kell a szervezetünknek elégetnie, mint amennyit beviszünk. Viszont ez korántsem ilyen egyszerű, mert a szervezetünk szeret tartalékolni, és számára a plusz zsír biztos tartalékot jelent, amiből szükség esetén energiát nyerhet. Emellett pedig a zsírréteg védi a belső szerveinket és a hőmérsékletünk szabályozásában is közrejátszik, illetve a testünk zsírtartalma biztosítja a hormonháztartás és az idegrendszer megfelelő működését. Így már jól látszik, hogy miért is ragaszkodik a testük olyan erősen a plusz kilókhoz.

A fogyás elősegítéséhez fontos a zsírvesztés azonban nem szabad átesni a ló másik oldalára, és siettetni sem a folyamatot. Amennyiben csak diétával szeretnénk elérni a kívánt fogyást, úgy akár hiányállapot is kialakulhat, ami egyrészt az anyagcsere lassulásához vezet, másrészt a megfelelő tápanyag, vitamin és ásványianyag sem jut be a szervezetünkbe. Könnyen alakul át a fogyás egy egyhelyben toportgássá, vagy éppen hízássá ugyanis a megvonástól csak erőteljesebben kezd tartalékolni a szervezetünk és egyre erősebben harcol a fogyás ellen. Idővel akár az izmok leépülése is megindulhat, hogy energiához jusson a test.

Az izomvesztesége elkerülése érdekében tegyük le a voksunkat a lassú, de annál eredményesebb fogyás mellett. Egy drasztikus néhány hetes diéta után lehet, hogy kevesebbet mutat a mérleg, viszont tónusban biztos, hogy nem leszünk rendben és ahogy visszaállunk a normál étkezésre, fele annyi idő alatt visszajönnek a plusz kilók. Ügyeljünk rá, hogy heti maximum egy kilót adjunk le, illetve javasolt magas intenzitású edzéseket végezni, így karbantartjuk az izmokat, és égetjük a felesleges zsírréteget. A táplálkozás során pedig ügyeljünk a fehérjebevitelre, ami elősegíti az izmok megtartását és segíti a fogyás folyamatát, a hiánybetegségek kialakulása elkerülése érdekében szedjünk kalciumot, D-vitamint és edzés mellé ajánlott multivitaminokat.


Az emberek többsége a testsúlyt veszi alapul saját maga értékelése során, azonban sokkal fontosabb, hogy mit látunk a tükörben, illetve, hogy milyen testzsírszázalékkal rendelkezünk. Az egészséges testzsírszázalék tucatnyi dolog függvénye, többek között eltérő a normális a férfiak és a nők között, illetve nem mindegy milyen életkorban van az illető, ezek mellett pedig függ a magasságtól is.

Ennek megfelelően így alakul a testzsír aránya, ami megmutatja, hogy beszélhetünk-e túlsúlyról vagy sem.

Nők esetében:

·         20-39 éves kor között 21% alatt túl vékony, míg 34% fölött túlsúlyról beszélünk

·         40-59 éves kor között 23% alatt túl sovány, míg 35% fölött túlsúllyal állunk szemben

Férfiak esetében:

·         20-39 éves kor között 8% alatt túl vékony, míg 21% fölött túlsúlyról beszélünk

·         40-59 éves kor között 11% alatt túl sovány, míg 23% fölött túlsúllyal állunk szemben