Így győzd le a karácsonyi depressziót!

A karácsonyi depresszió leggyakoribb okozói a stressz, a kimerültség, az irreális elvárások, a pénzügyi feszültség és a családi kötelezettségek. Jóllehet ilyen nevű kórkép nem létezik, tünetei – fejfájás, túlevés, túl sok alkohol fogyasztása, álmatlanság – mégis jól körülírhatók. Adunk néhány tippet, hogy az idei karácsony kevesebb feszültséggel teljen, és ezúttal valóban ki tudd pihenni magad.

1.      Tervezz!

Az se rossz, ha pontosan megtervezed, mikor mit csinálsz, és így nem maradsz le a tennivalókkal. De mi az javasoljuk, arra is szakítsd időt, hogy magadat kényezteted. Szánj egy órát egy jó könyv olvasására, sportolásra vagy ebéd utáni szundikálásra – ha home office-ban dolgozol, talán belefér –, és ne hagyd, hogy ezeket a tevékenységeket a tennivalók háttérbe szorítsák.

2.      Kerüld a családi konfliktusokat

Azt szinte borítékolni lehet, hogy lesznek viták, ha a koronavírus ellenére összejön a család. Most azonban ne vedd fel a kesztyűt, hanem készülj olyan válaszokkal, mint „Ezt majd egy másik alkalommal beszéljük meg!”, vagy „Értem, miért érzed így.” Azután pedig adj magadnak egy kis pihenőt a konyhában, játssz a gyerekekkel, vagy panaszkodd ki magad egy barátnődnek.

3.      Ne akarj tökéletes lenni

Semmi baj nem történik, ha nem tökéletes a dekoráció, nincs ötféle sütemény, vagy nem szemkápráztató az ajándékok csomagolása. A családtagok valószínűleg észre se veszik, ha egy kicsit lazább minden, és örülnek, hogy kapnak egy mosolygós barátnőt/feleséget/anyukát.

4.      Aludj eleget

A karácsonyi tennivalókat gyakran úgy végezzük el, hogy az alvás idejét rövidítjük meg, pedig kutatások közvetlen összefüggést találtak az álmatlanság és a depresszió között. Próbálj minden nap közel azonos időpontban ágyba bújni és tartsd be a szakemberek ajánlásait. Lefekvés előtt néhány órával már ne egyél sokat, ne végezz megerőltető mozgást, és lehetőleg se tévét, se mobilt ne nézz.

5.      Óvatosan a tévével és az internettel!

Az ünnepek alatt könnyen magányosnak érezheted magad, hiszen a tévében egyfolytában boldog párokat, családokat, happy endet látsz. Nem beszélve a közösségi médiáról, ahová mindenki a legszebb ételkreációkat és a legboldogabb pillanatokat posztolja ki. Készíts tervet erre is: előre döntsd el a műsor alapján, mit akarsz megnézni a tévében, és ne ragadj ott a készülék előtt. Határozd el azt is, hogy közösségi oldalon csak annyit időt töltesz, amennyi alatt válaszolni tudsz a karácsonyi jókívánságokra.

6.      Kér j segítséget!

Nem kell neked egyedül beleszakadni a munkába, ott vannak a családtagok is. Vond be őket az összes ünnepi előkészületbe: bízd rájuk a bevásárlást, a mosást, a teregetést és néhány egyszerűbb konyhai munkát. A lakást és a fát is díszítsétek fel együtt. Ha pedig még mindig túl nagynak érzed a terhet, oszd meg egy telefonon egy barátnőddel.