Így néz ki egy kismama vitamin szükséglete

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a terhesség alatt mennyiben kell változtatni a kismama étrendjén és arról is, hogy a szükséges vitaminok milyen mértékben vihetőek be az étkezéssel. A legtöbb szakemberek bíztatja a leendő édesanyákat a plusz vitaminok fogyasztására, hiszen már nem csak magáért, de a magzatért is felelős, aki kilenc hónapon keresztül csak az édesanya által felvett táplálékokra számíthat, ami akár az egész életét is meghatározhatja.

Kismama vitaminok és ásványi anyagok

D-3 vitamin: a magyar emberek többsége terhesség nélkül is D-vitaminhiányban szenved, így már a baba tervezése során érdemes odafigyelni a pótlására, mert akár a fogantatást is befolyásolhatja.

Folsav: szintén javasolt már a családtervezéskor elkezdeni a szedését, csökkenti a vetélés és számos magzati fejlődési rendellenesség esélyét.

Magnézium: izomlazító hatása miatt igen fontos a kismama számára, illetve megelőzhető a szedésével a koraszülés vagy a vetélés lehetősége.

Vas: a vashiány növeli a fertőzések és a koraszülés rizikóját. Viszont vigyázni kell vele, mert a túladagolása legalább akkora problémát okozhat, mint a hiánya, így fontos, hogy az adagolását az orvos mondja meg.

C-vitamin: nyári terhesség alatt viszonylag egyszerűbb a helyzet, mert sok idény zöldség és gyümölcs fogyasztásával igen nagy mennyiség vihető be. Ennek ellenére ajánlott a plusz bevitel a mama és a baba egészsége érdekében.

B-vitaminok: a B-12 vitamin a vörösvérsejtek képződéséhez fontos, főként húsmentes étrend esetén. A B6-vitamin pedig a magzat agyműködésének és idegrendszerének megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen.

Viszont, ha nem akarjuk mindezt egyesével pótolni és számolni, javasolt szétnézni a magzatvédő, vagy másnéven terhesvitaminok palettáján. Ezek komplex vitaminforrások akár már a terhesség előtti időszakra is.

Kismama étrendje

Mint azt említettük, megoszlanak a vélemények az étrend módosítással kapcsolatban, azonban éppen a vitamin és ásványi anyagok kellő bevitele, illetve a növekvő energiaszükséglet miatt érdemes megfontolni egy-két apró változtatást. A „kettő helyett kell enni” elmélet már régen megdőlt, ugyanis az energiaszükséglet igen alacsony mértékben növekszik a terhességgel, sokkal fontosabb a minőségi, tudatos táplálkozás. Az első fontos szabály, hogy csökkentsük a zsíros ételek fogyasztását, mint például a lágy sajtok, édességek, vagy a kolbászfélék.

Nem kell teljesen elhagyni, hiszen a D-vitamin felszívódása miatt szükség van az állati zsírokra, de csak kis mennyiségben. Ezzel szemben viszont a szénhidrátbevitelt nyugodtan növelhetjük, hogy ebből nyerjünk szükséges energiát, de itt is érdemes arra figyelni, hogy inkább a teljeskiőrlésű verziót válasszuk. Ezek mellett pedig sok zöldség és gyümölcs javasolt, és a fehérje bevitelről sem szabad elfeledkezni, aminek a hal a legjobb forrása. A tudatos táplálkozást pedig érdemes könnyed mozgással is kiegészíteni, járjunk el kismama tornára, vagy végezzünk otthon egyszerűbb gyakorlatokat.