Lelki okok a rettegett fejfájás mögött

Milyen bölcs az anyanyelvünk: „Fáj a fejem a munkám miatt” – mondjuk, és a metafizikai magyarázat szerint az életünkben lévő feszültségek a szó szoros értelmében is fejfájásként adnak jelet magukról. Nem véletlenül ez az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, mindannyian átéljük. De vajon milyen lelki okok állnak mögötte pontosan?

A fejfájásokat két nagy csoportba soroljuk aszerint, hogy valamilyen más betegség – magasvérnyomás, hormonzavar, gyulladás stb.– tüneteiként jelentkeznek, vagy maga a fejfájás a betegség. Utóbbiak csoportjába tartozik például a migrén. Értelemszerűen a fejfájás típusától függ az is, milyen irányba kell elindulni gyógyítása során.

A fiziológiai okra nem sikerül azonnal rábukkanni, és a kilábalás sem mindig egyszerű. A metafizikai irányzat képviselői úgy vélik, akkor lesz teljes a gyógyulás, ha a fejfájás lelki okait is megtaláljuk és megszüntetjük.

A metafizikai magyarázat szerint a fej közvetlen kapcsolatban áll azzal, aki vagyok. Akinek fáj a feje – főleg a feje teteje – az nem fogadja el, lekicsinyli ezt az Én-t, azzal vádolja magát belülről, hogy nem elég ilyen vagy olyan (szép, kedves, de főleg intelligens).

A fejfájások 90 százaléka úgynevezett tenziós fejfájás, ami az izmok feszültségére illetve összehúzódására vezethető vissza. Ezt kiválthatja a helytelen szellőzés, a szorongás, a depresszió vagy a túl sok munka. Ha a tenziós fejfájás tünetei mögött álló lelki okokat keressük, akkor azt találjuk, hogy ez a fajta fájdalom azt a feszültséget tükrözi vissza, ami amúgy is megvan az életünkben. Akkor következik be, amikor nem hallgatunk a megérzéseinkre, nem tudunk érvelni, nem találjuk a jó megoldást, belekerülünk egy ördögi körbe, és nem tudunk kitörni belőle. 

Mi okozza a migrént?

A másik típusba sorolt migrént a hagyományos orvoslás szerint a vérerek kitágulása okozza, bár az okait egyelőre nem sikerült egyértelműen megállapítani. A migrént rendszerint hányinger és látászavar is kíséri.

A mögötte megbújó lelki ok a metafizikai magyarázat szerint egyértelműen valamilyen düh, aminek az okozója lehet a premenstruációs szindróma, valamilyen gyógyszer – esetleg fogamzásgátló –, a fáradtság, a stressz vagy az éhség.

A metafizikai magyarázat szerint a migrén oka a frusztráció például azért, mert nem tudtunk megvalósítani egy tervet, elárasztott minket az információ, aminek a feldolgozásár a képtelenek vagyunk, vagy ha nem tudunk megfelelni a velünk szemben támasztott követelményeknek, esetleg megkérdőjelezzük egy fontos ember tekintélyét. A migrén hátterében saját szükségleteink elnyomása, mások magunk elé helyezése, önmagunk büntetése állhat. 

Hadd jegyezzük meg, hogy a metafizikai magyarázattal nem ért egyet minden orvos. Tekintsük érdekes gondolati játéknak, bár az biztos, hogy jót teszel szervezetednek – és valószínűleg a fejfájás kialakulásának esélyét is csökkented –, ha megoldást találsz a problémáidra és ezzel megszünteted az életedben lévő feszültségforrásokat.