Kezeld jól az égési sérülést!

Balesetek bármikor előfordulhatnak. Sajnos az égési sérülés is mindennapos eset lehet, hiszen sokféle körülmény között keletkezhet - nem szükséges hozzá nyílt láng, egy egyszerű vasárnapi ebéd készítése közben is okozhatunk magunknak olyan égési sérülést, ami után akár hetekig szenvedünk. Alapvetően itt is a megelőzés a legjobb, de mi van, ha mégis megtörténik a baj? Nézzük, hogyan okos kezelni az égési sérüléseket az egészen enyhétől a komolyabbig!

Mennyire súlyos a sérülés?

Az égés súlyossága több tényezős: ismerni kell, hogy mi okozta a sérülést, mekkora az érintett testfelület, milyen mély az égés, milyen a sérült általános állapota, és mennyi az életkora. Mindezek határozzák meg, hogy milyen fokú problémával állunk szemben, és milyen kezelés szükséges. Az égési sérülés fokozatait négy kategóriába soroljuk:

·         Elsőfokú égés: ebben az esetben csak bőr legfelső rétege sérül, ami piros, duzzadt, és fájdalmas lesz, hasonló egy általános horzsoláshoz.

·         Másodfokú égés: a bőr következő rétege is sérül, apróbb hólyagok keletkeznek, ami eleinte vizesnek tűnő folyadékkal, majd sárgás váladékkal lesz tele.

·         Harmadfokú égés: további bőrrétegek sérülnek és több hólyag alakul ki, amik gyakran szétrepednek és a repedésekben szürkés színű lesz az égett bőr.

·         Negyedfokú égés: az égési sérülések legkomolyabb formája, amikor a bőr minden rétege és az alatta lévő szövetek is elszenesednek.

Mi okozhat égési sérülést?

Enyhébb égési sérüléseket okozhat napégés, vagy szolárium, de folyadék által is szerezhetünk igen fájdalmas sebet. Még a nap csak a bőr felszínét, addig a forró folyadék komoly, akár harmadfokú égési sérüléseket is eredményezhet, főként, ha sűrűbb, például frissen elkészült leves borul ránk. A főzés és a napozás mellett takarítás közben is érheti kár a bőrünket, erősebb vegyszerek is okozhatnak égési sérülést, ezért is fontos, hogy ha erős vegyianyaggal kerülünk kapcsolatba, akkor védő kesztyű nélkül ne nyúljunk hozzá. Mindezek mellett pedig igazán mély sérülés lehet nyílt láng használata, vagy robbanás következtében, de az elektromos sérülésektől is óvakodjunk.

Hogyan kezelhető az égés?

Az égési sérülés kezelésének első lépése, hogy megszüntetjük annak okozóját, majd testmeleg (nem jeges) víz alá kell tartani az érintett testrészt, hogy a hő szöveteken belüli terjedését megakadályozzuk. Nyugodtan legyen a sérült rész akár 15-30 percig is a folyó víz alatt. Ha a tenyerünknél nagyobb felület sérült, illetve legalább másodfokú égésre gyanakszunk, mindenképpen hívni kell a mentőket, vagy ha tehetjük azonnal menjünk kórházba. Ilyenkor elengedhetetlen az orvosi ellátás, ugyanis a kellemetlen érzések és a ronda látvány mellett a kórokozók is könnyen melegágyat találnak maguknak, ezért muszáj, hogy szakértő kezek közé kerüljünk. Emellett az égés során sok folyadékot veszít a szervezetünk, ezért ezt pótolni kell! Ha azonban a sérülés enyhe (elsőfokú), akkor a folyó vizes hűtés után égési sérülésre való krémmel javasolt ellátni a sérült felületet.