Vérnyomásmérés otthon - helyesen

Ha valakinek magas a vérnyomása, az nagyobb valószínűséggel szenved szívrohamot vagy stroke-ot, sőt azok között is jelentős a magas vérnyomással élők aránya, akik komoly tüneteket mutattak koronavírus-fertőzés esetén. Most, amikor az emberek csak a legszükségesebb esetben keresik fel a háziorvosukat, a szokásosnál is fontosabb képben lenni az otthoni vérnyomásméréssel kapcsolatban. Cikkünkben választ adunk a legfontosabb felmerülő kérdésekre.

Milyen vérnyomásmérőt vegyek?

Mi azt tanácsoljuk, ne sajnáld a pénzt a jó minőségű vérnyomásmérőre, és válassz olyat, ami nemcsak mérni, hanem tárolni is tudja az adatokat. A legjobb minőségűek még arra is képesek, hogy továbbítsák az adatokat a háziorvosnak – persze csak akkor, ha erre ő is fel van készülve erre.

 

Hogyan mérhetem meg a legpontosabban a vérnyomásomat?

 Minimum 30 perccel a mérés előtt már ne e dohányozz, ne igyál koffeintartalmú italokat és ne végezz fizikai tevékenységet. Ezeken kívül egyes vény nélkül kapható nyugtatók, orrdugulás elleni szerek, a magas sóbevitel és a stressz is megemelheti a vérnyomást. Használd a wc-t is, a teli hólyag miatt ugyanis egy időre nagyobb értéket kapsz méréskor. Öt perccel a mérés előtt már pihenj, lehetőleg a mobilod se vedd fel.

A vérnyomásmérő mandzsettáját a felsőkarodra helyezd, semmiképpen ne a csuklódra. Vérnyomásmérés közben ülj egyenes derékkal, lehetőleg úgy, hogy a hátad meg van támasztva. A lábad a padlón tartsd, a karod pedig – alátámasztva – körülbelül a szív magasságában legyen.

Szakemberek azt tanácsolják, hogy egy hétig lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban mérd meg a vérnyomásod, kétszer reggel és kétszer este, később pedig konzultálj az eredményekről a háziorvosoddal.

Vérnyomásunk ingadozik, ezért egyetlen magas értéktől nem szabad megijedni. Akkor kell jobban odafigyelni, ha az egy hetes adatok összesítése után is magas átlagot kapsz.

Ha minden rendben van, akkor továbbra is élj egészségesen, és mérd rendszeresen a vérnyomásodat.

 

Mekkora a jó vérnyomás?

 Az ideális vérnyomás 120/80 Hgmm. Az első, magasabb szám a szisztolés érték, ekkora a nyomás az artériák falán abban a pillanatban, amikor a szíved ver. Az aszisztolés érték ugyanezt mutatja akkor, amikor a szíved nem ver.

Már akkor érdemes szakemberrel konzultálni, ha a felső érték átlaga 130 fölé emelkedik. Akkor pedig azonnal orvoshoz kell fordulnod, ha a vérnyomásod felső értéke meghaladja a 180 Hgmm-t, az alsó pedig a 110 Hgmm-t. Ilyenkor ugrásszerűen megnő a szívroham és a stroke kockázata, és az orvos vérnyomáscsökkentőt ír fel.

Egy kis érdekesség: 254 Hgmm a legmagasabb szisztolés érték, amit a Magyarországon forgalomban lévő vérnyomásmérők mérni tudnak. Kitaláljátok, volt-e olyan beteg, akinél ezt az értéket regisztrálták? Jól gondoljátok, volt. 

A vérnyomást nem csak gyógyszerekkel lehet csökkenteni. A dohányzás abbahagyásával, az alkohol és a só mennyiségének csökkentésével, több sporttal, az ideális testtömeg elérésével és a stressz enyhítésével te magad is sokat tehetsz szíved egészségéért.