Szelénnel az aktív, egészséges életért!

A szelén életünk egyik olyan fontos alkotóeleme, melyről előszeretettel feledkezünk el, pedig nélkülözhetetlen az egészséges és aktív élethez. A kellemetlen bőrelváltozásoktól komoly betegségekig, számos probléma okozója lehet a hiánya. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy pótlását beépítsük a mindennapjainkba.

Mi is a szelén pontosan?

A szelén a szervezetünk számára létfontosságú elem, mely főként a lágy szövetekben található, azok közül is leginkább a vese és a máj sejtjeiben, illetve számos enzim alkotóelemeként. Hiánya sokféle betegség forrása lehet, érdemes időben gondoskodni a pótlásáról, mivel szeléntartalmú enzimekre az összes sejtünknek, és az izomzatunknak is szüksége van. A legtöbb szelénre a májnak, a pajzsmirigynek, a heréknek, a petefészeknek és nem utolsó sorban az agynak van szüksége a zavartalan működéshez. Mindezek mellett néhány neurológiai probléma hátterében is állhat tartós szelénhiány, ilyen a Parkinson-kór, vagy az Alzheimer-kór. Viszont fontos tudni, hogy ezek a betegségek szelénnel nem gyógyíthatóak, de hozzájárulhat a kialakulások megelőzéséhez. Ezek mellett pedig felelős lehet a hazánkban olyan magas számban előforduló daganatos és a szív- és érrendszeri megbetegedésekért.

Mik a szelénhiány tünetei?

Ahogy számos betegség forrása lehet, úgy számos tünetet is produkál. Okozhatja a vérszegénység több típusát, melynek fő tünete az általános fáradtság, vagy a nem megszokott sápadt bőrszín. Emellett a szelén hatása kiterjed a pajzsmirigy működésére is, hiányakor általában a pajzsmirigy alulműködése alakul ki. Bizonyos esetekben jelentkezhetnek bőrtünetek, például májfoltok, vagy anyajegyek megjelenése. Ezek esetében az utolsók között gondolunk bármely ásványianyag hiányára, pedig fontos lenne. Továbbá az utód nemzésre is hatással lehet a szelén tartós hiánya, ugyanis férfiaknál gátolja a spermiumképzést, nőknél pedig akár meddőséget is okozhat. Ha pedig eddig nem lenne elég színes a tünetek skálája, huzamosabb ideig fennálló izomfájdalom is lehet a hiány jele.

Hogyan pótolható?

A szelén, ahogy a legtöbb ásványianyag némi odafigyeléssel természetes úton is beépíthető az étrendünkbe. Nézzük, hogy miben van szelén! A brokkoli, a spenót, a káposzta, a fekete bab, a szójabab, a spárga, és a gombafélék mind gazdag szelén források. A gyümölcsök közül pedig jó, ha rendszeresen fogyasztunk banánt, szőlőt, szedret, citromot és narancsot. A zöldségek és gyümölcsök mellett együnk heti kétszer-háromszor marhahúst vagy halat - főként tengeri halakat, reggelire pedig legalább egy szelet teljeskiőrlésű kenyeret. Természetesen pótolható étrendkiegészítők formájában is, ha valamilyen oknál fogja nem sikerülne a szelénben gazdag étkezést betartani, ilyenkor javasolt szelén tabletta szedése. Felnőtteknek naponta 50-60 mcg a javasolt mennyiség, még gyerekeknek 20-40 mcg. Ennek a körülbelül 20 százalékot érdemes zöldségekből elfogyasztani, a maradék 80 százalékot pedig gyümölcsökkel, húsokkal, teljeskiőrlésű gabonával pótolni.