Segítség leégtem! - bőrgyógyász tanácsai, ha már megtörtént a baj

A napsugárzás áldás, imádjuk, alig vártuk, de ha nem „okosan” napozunk, bizony komoly problémákat is okozhat. A napégés ("leégés") kellő elővigyázatossággal elkerülhető, erről előző cikkünkben kérdeztünk szakembert, viszont nem mindig tudjuk a biztonságos napozás szabályait betartani, és ilyenkor könnyen megörténik a baj. A napégés kezeléséről, gyógyulásáról  kérdeztük Dr. Kuroli Enikőt, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának bőrgyógyász szakorvosát, napozással kapcsolatos minisorozatunk második részében.

Dr. Kuroli Enikő 
bőrgyógyász szakorvos
Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika  


Mi történik valójában akkor, amikor leégünk?

          - A kelleténél több UVA- és UVB-sugárzás éri a bőrünket – az UVC szerencsére nem jut be a világűrből. Az UVA a bőr korai öregedését – ráncosodást, a májfoltok megjelenését – okozza, az UVB pedig a leégést. Amikor leégünk, akkor kitágulnak az erek – innen a vörös szín –, és lényegében gyulladás alakul ki. Kicsit hasonló a folyamat ahhoz, mint amikor vízzel leforrázzuk a bőrünket. Amikor egyébként azt halljuk, hogy a nap másképpen süt, mint régen, ez valószínűleg igaz. Az ózonréteg sokat vékonyodott, több UV-sugarat enged át, ettől égünk le mi könnyebben, mint mondjuk nagyszüleink. Az orvosoknak többnyire I. vagy II. fokozatú égéssel van dolguk. Előbbire a vörös, fájó, feszülő bőr jellemző, utóbbira a hólyagok megjelenése a bőrön. A III. fokozatnál – ez szerencsére nagyon ritka – már a nekrózis, azaz sejt- és szövetelhalás is megfigyelhető. A tanítványaimnak szoktam idézni Tutajos leégését a Tüskevárból: Fekete István orvosilag is tökéletesen írta le a folyamatot.Hogyan kell kezelni a napégést?

          - Az I-es típusú napégésnél fontos, hogy lezuhanyozzunk langyos – nem hideg! – vízzel, utána pedig burkolózzunk be egy átnedvesedett lepedőbe. Frottírtörülköző használatát nem szoktuk javasolni. Ajánlott a bőséges folyadékpótlás – lehetőleg tiszta víz – és a bőr ápolása after sun krémekkel. Ha az érintett személynek fáj a feje, kettőslátást tapasztal vagy émelyeg, akkor szinte biztos, hogy napszúrása is van. Ebben az esetben érdemes orvoshoz fordulni. Ugyanezt ajánlom a II-es fokozatú napégés esetén, amikor hólyagok jelennek meg a bőrön. Még fontosabb a szakember felkeresése akkor, ha gyerek bőre égett hólyagosra. A tennivalók hasonlóak, mint az I-es típusú leégésnél, de itt a hólyagokkal is foglalkozni kell. Az orvosok véleménye megoszlik arról, ki kell-e szúrni őket. Szerintem nem kell, bár a hólyagok előbb-utóbb megnyílnak, és víztiszta savó folyik ki belőlük. Ekkor mindenképpen fertőtlenítésre van szükség, hiszen ez egy nyílt sebalap, amit a gombák, baktériumok felülfertőzhetnek.


Milyen gyorsan gyógyul meg a napégés?

          -A bőr felső rétege 28 naponként megújul, kicserélődik. Sajnos azonban nem ilyen egyszerű a dolog, mert a bőr nem felejt. Összeadódik az UV-sugárzásnak az a mennyisége, amennyi életünk során éri a bőrünket. Hamarabb öregszik a bőr, és a hosszú távú hatás onkológiai. Egy-egy nagyobb leégés bazaliómás megbetegedéseket okozhat – főleg vitorlázóknál és síelőknél fordul elő gyakran. Az egyenletesen magas UV-expozíció miatt gyakran laphámrák alakul ki, elsősorban idősebb korban. Aki sokat napozik, annak a melanómára is nagyobb esélye van annak, bár tegyük hozzá, hogy ennek genetikai tényezői is vannak.