Napozz okosan! - bőrgyógyász tanácsai az egészséges barnuláshoz

A napsugárzás áldás, imádjuk, alig vártuk, de ha nem „okosan” napozunk, bizony komoly problémákat is okozhat. Napozással kapcsolatos minisorozatunk első részében Dr. Kuroli Enikő, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának bőrgyógyász szakorvosa mond el mindent, amit a témáról tudni érdemes. 

Dr. Kuroli Enikő 
bőrgyógyász szakorvos
Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika  

Végre itt a jó idő, elkezdődött a strandszezon. Idén menyire kell vigyáznunk a nappal?

             -Az idei év különleges, mert a karantén miatt eddig nem nagyon voltunk napon. Máskor ilyenkorra már van egy kis alapszínünk, ami valamennyire a későbbi napégéstől is megvéd, de most sápadtabbak vagyunk a szokásosnál. Különösen a fehér bőrűeknek kell vigyázniuk, mert ők szó szerint percek alatt leéghetnek.

Lehet vagy érdemes-e előre készülni a napozásra például béta-karotin szedésével, azzal, hogy egy tengerparti utazás előtt elmegyünk néhányszor szoláriumba, vagy esetleg barnító szert használunk?

         - A béta-karotin fogyasztása hasznos a szervezetünknek, mert segíti az A-vitamin előállítását, a barnulásra azonban nem sok hatása van. Én a szolárium nagy ellenzője vagyok, több fórumon elmondtam már, hogy nagyon károsnak tartom, semmiképpen nem javaslom. Nyolc-tíz perc alatt annyi UV-sugárzás éri a bőrünket, mintha egy egész napot a Balaton partján töltöttünk volna a napon. Több országban – Szerbiába, Ausztráliában, az USA egyes tagállamaiban – be is tiltották. A barnító szerekről azt érdemes tudni, hogy használatuk során melanoid termelődik, amitől a bőr felső rétege barna lesz, de fényvédelmet nem kap, azaz ugyanúgy leéghet, mintha hófehér lenne. Az önbarnítók jelenlegi ismereteink szerint ártalmatlanok, károsító hatásukról még nem hallottam.

Van-e olyan ajánlás, hogy napi hány perc napozás ajánlott fehér illetve barna bőrűeknek? Létezik olyan tudományos kutatás, ami megmondaná, hogy mi az a mennyiség, ami egészséges?

          -Nehéz kérdés, azt szoktam mondani, hogy nem mindegy, hogy Ed Sheeranről vagy Eddie Murphyről beszélünk. Bőrtípus szerint hat csoportba osztjuk az embereket. Az I-es csoportba tartozik mondjuk Ed Sheeran, aki 10-12 perc alatt leég. A II-es csoprt tagjai szőke-szőkésbarna hajúak, kék vagy zöld szeműek, hajlamosak a leégésre. A III-as csoport megtestesítője például Sandra Bullock, a IV-esé Eva Longoria. Az V-ös csoport tagjai az ázsiaiak, a VI-osba pedig az afroamerikaiak tartoznak. Minél alacsonyabb számú csoportban van valaki, annál kevesebb a melanin a bőrében, ami arra hivatott, hogy elnyelje az UV-sugarakat. Gyakorlati tennivalóra lefordítva ez azt jelenti, hogy annál hajlamosabb a leégésre, azaz magas faktorszámú naptejet kell használnia. Mindenkire érvényes tanács, hogy 11 és 15 óra között ne menjen a napra, sőt, ha csak egy mód van rá, tartózkodjon fedett helyiségben. A falevelek alá beszűrődnek az UV-sugarak, ott nem vagyunk biztonságban, sőt napernyő alatt is csak akkor, ha speciális UV-szűrővel látták el. Ilyenből is sok van már a piacon. 

Hogyan válasszunk naptejet?

          -Vannak kémiai napvédők, amik beszívódnak a bőrbe, és elnyelik a napsugarakat. A fizikai fényvédőktől fehér lesz az ember bőre, ezek visszaverik a fényt. Az utóbbi időben ezek visszaszorultak, a gyártók is arra törekszenek, hogy ne látszódjon a bőrön a napvédő szer. A textúra – gél, krém, napolaj, spray stb. – mindegy, mindenki nyugodtan használhatja azt, ami a legjobban bevált neki. Napolaj és napolaj között viszont óriási különbség van. Én közértben soha nem vásárolnék ilyesmit, az ismert márkák patikában kapható termékeiben bízom. Ezeknél biztos lehetek abban, hogy azok be vannak vizsgálva, és ami a címkéjükre van írva, az igaz. Lehet, hogy nem a legolcsóbbak, de azt gondolom, ennyit meg kell tennünk bőrünk biztonságáért. Harminc vagy ötven faktoros krémet érdemes használni, és érdemes tudni, hogy a naptejet fél órával azelőtt fel kell vinni, hogy napra mennénk. Ha izzadunk, vagy víz mellett vagyunk, fürdünk, a krémezést 2-2,5 óránként meg kell ismételni. Gyerekeknek az ismert márkák „kids” felirattal ellátott termékeit ajánlom, azok biztonságosak és jók.

Egyesek szerint a tavalyi naptejet idén már nem használhatjuk fel. Ön mit gondol erről?

          -Szerintem, ha az előírásoknak megfelelően, visszazárva, sötétben tároljuk a flakont, és még belül vagyunk a szavatossági időn, akkor a tavalyi naptej is nyugodtan felhasználható.

Kell-e külön figyelmet fordítanunk a hajunk védelmére?

          -A haj elvileg élettelen szaru, aminek inkább védő funkciója van, de erős napsugárzás után nehezebb vele bánni. Ha tenger mellett nyaralunk, a homokot, a sót a nap végén érdemes kimosni belőle. Különösebb ápolást a haj nem igényel, legfeljebb ha nagyon zsíros vagy seborrhoeás, de aki ebben szenved, az ezt úgyis tudja. Érdemes megemlíteni, hogy a pikkelysömörös betegek hajas fejbőrének állapota általában javul a napsütés hatására. A kopasz vagy kopaszodó férfiak figyelmét fel kell hívni arra, hogy érdemes fényvédőt használniuk a fejbőrre és könnyű, nyári kalapot viselniük.

Van olyan vélemény, hogy a naptej gátolja a D-vitamin felvételét, ezért tanácsos napi 4-5 percet naptej nélkül is napozni. Ez tényleg így van?

          -A D-vitamint szervezetünk állítja elő, ehhez valóban szükséges a napsugarakból származó UV-B-sugárzás. Még egyszer megjegyzem, hogy szoláriumban ehhez nem juthatunk hozzá. A sugarak nemcsak akkor jönnek, amikor napozunk, hanem akkor is, amikor reggel 8-kor a munkahelyünkre megyünk például, vagy amikor délután öt óra körül hazamegyünk. Ennyi elegendő, hiszen az is közismert, hogy a D-vitamint táplálékkal is be tudjuk vinni a szervezetünkbe, például a tojás és a máj tartalmaz sokat belőle.

Az utcán kell-e fényvédő krémet használni, ha csak leszaladunk a boltba például?

          -Ha 11 és 15 óra között 5-10 percnél többet kell a napon sétálnom, akkor én mindenképpen használok fényvédő krémet. Ha kora reggel vagy késő délután vagyok kint, akkor persze nem. Azt szoktam mondani, hogy „használjuk okosan a napot”! Léteznek egyébként olyan nappali krémek, amik fényvédőt tartalmaznak, azokat is jó szívvel ajánlom.

Milyen bőrápolásra van szükség napozás után?

          -Első lépésben le kell mosni a fényvédő krémet, ha nem ragacsos, még szappanra sincs szükség. A napozás szárítja a bőrt, ezért az alapos hidratálás ajánlott, és az after sun termékeket is érdemes használni. A sok folyadék fogyasztása is segít.