Omega-3 zsírsavak: fontosabbak, mint hinnéd!

Aki szereti a tengeri halakat az igazán jó nyomon jár, ugyanis rendszeres fogyasztásukkal megvan az esélye arra, hogy közel elegendő omega-3 zsírsavakat juttat a szervezetébe. Cikkünkben megmutatjuk, hogy miért olyan lényeges ez, hogyan járul hozzá az életminőségünkhöz, és a tengeri halakon kívül hogyan juthatunk még hozzá az omega-3 zsírsavakhoz.

Miről is van szó pontosan?

Annak ellenére, hogy a szervezetünk természetes úton az omega-3 zsírsavak egyik elemét sem állítja elő, mégis elengedhetetlen az egészséges működésünkhöz. Ennek e ténynek megfelelően fontos, hogy külsőleg gondoskodjuk a fogyasztásáról. Legjobb, ha az étrendünkbe be tudjuk illeszteni, azonban specifikus előfordulása miatt ez nehéz, így segítség lehet, ha táplálékkiegészítők formájában fogyasztjuk. Az omega-3 zsírsavak legismertebb elemei az eikozapentaénsav (EPA), a dokozahexaénsav (DHA) és az alfa-linolénsav (ALA). Ezek többszörösen telítetlen zsírsavak, melyeknek kiemelkedő szerepe van a szív-, és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek megelőzésében, és egyes kutatások szerint a csontritkulás is lassítható a rendszeres pótlásukkal.

Milyen hatásai vannak?

Hatásukat elsősorban gyulladáscsökkentő tulajdonságukon keresztül fejtik ki, ezzel szerepet vállalva egyes betegségek hatékony megelőzésében. A krónikus gyulladások gyakran köthetőek össze a szív-, és érrendszeri betegségekkel, cukorbetegséggel, mozgásszervi zavarokkal és neurológiai problémákkal is. Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztásával az említett betegségek rizikója csökkenhet, illetve a már kialakult betegség tünetei enyhíthetőek. Továbbá nem csupán a fizikai megbetegedések prevenciójában játszik nagy szerepet: a lelki egészségünkre is kihatással lehet. Az omega-3 hatásai depresszió tüneteinek enyhítésében is segíthetnek, mely szintén a gyulladáscsökkentő hatáshoz köthető.


Hogyan vihető leghatékonyabban a szervezetünkbe?

A tökéletes megoldás az lenne, ha mindenki rendszeresen fogyasztana olyan ételeket, melyek bővelkednek az omega-3 zsírsavakban, azonban ez hazánk földrajzi helyzetét tekintve kevésbé megoldható. Ha nem eszünk legalább heti három alkalommal tengeri halakat vagy busát, akkor javasolt az étrendkiegészítők megfelelő mennyiségű fogyasztása. Persze ez nem azt jelenti, hogy aki nem eszik halat az egyáltalán nem fogyaszt omega-3 forrást, viszont jóval kevesebb jut a szervezetébe, mint kellene. Átlagos étrenddel a heti ajánlott mennyiség (200-300 g.) egynyolcadát fogyasztjuk el. A halak mellett növelhetjük a bevitelt, ha napraforgó olaj helyett szójaolajat, repceolajat vagy lenmagolajat használunk, de azzal is jót teszünk, ha olajosmagvakat fogyasztunk, akár már egy marék is jótékony hatással lehet: együnk tízóraira vagy uzsonnára dióféléket vagy mandulát.