Mire van szüksége a kisbabának 2 éves koráig?

A gyermekáldás amekkora örömöt legalább akkora riadalmat is okozhat, főként egy első gyermekes pár életében. Teljesen normális, hogy tele vagyunk kérdésekkel és bizonytalansággal a gyermek születését illetően, hiszen felelősek leszünk egy új életért, aki az első időkben csak ránk számíthat. A kicsi növekedése és fejlődése csecsemőkorban a legintenzívebb, majd egyéves korára lelassul, és körülbelül a serdülő kor végéig egyenletes ütemben fejlődik. Emellett igen nagy szerepe van az első két évnek a későbbi szülő-gyermek kapcsolat és a szokások kialakításában. Cikkünkben sorra vesszük, hogy mire van szüksége a gyermeknek ebben az időszakban.

Étkezés

Szakértők szerint az igényszerinti táplálás gyakran vezet hasi panaszokhoz, és az anyatej elapadásához, illetve könnyen eredményez rendszertelenséget a család életében. Ennek elkerülése érdekében javasolt egészen újszülött kórtól rendszeresen etetni a kicsit az aktuális életszakaszának megfelelően. Baba tápszer adása indokolt esetben ajánlott - például, ha nincs elég teje az édesanyának, vagy nem akar szoptatni, esetleg a baba nem nyitott rá. Azonban, ha nincs problémánk a szoptatással, akkor nem érdemes tápszert alkalmazni, mert csak elveszi a kicsi kedvét a szopástól, és könnyen elapadhat az édesanya teje.

A gyermek tápanyagszükséglete az első kétévben rohamosan változik. A napi energiaszükséglet általában testsúly-kilogrammonként határozható meg, mely egy-kétéves kora között 90-95 kilokalória. Az étkezés mellett a folyadékbevitel sem hanyagolható el, mert a gyermek könnyen szemet huny a szomjúság érzése felett, szülőként a mi felelősségünk, hogy a rendszeres folyadékpótlást is szokássá alakítsuk, hogy később ne legyen gond belőle. Jó, ha már egészen pici kortól a vízhez szoktatjuk a babát, esetleg teához az ízesített italok helyett.


Vitaminok és gyógyszerek

Az anyatej mindent tartalmaz, amire egy csecsemőnek szüksége van, egyedül a K-vitamin bevitelre kell külön figyelmet fordítani. Viszont, ha nem szopik a kicsi, akkor fokozottan kell ügyelni a K-vitamin mellett, a D-, és A-vitamin bevitelre is. Ezeket bejuttathatjuk a baba szervezetébe tápszerrel, vagy cseppek formájában, az életszakasz által meghatározott mennyiségben. Arra az esetre, ha belázasodna a kicsi mindig legyen otthon lázkúp vagy Panadol baby, mely már három hónapos kortól adható láz-, és fájdalomcsillapításra egyaránt. Fájdalomcsillapítókra nem csak láz esetén, hanem a fogzás időszakában is szükségünk lehet.

Fürdetés és egyéb kiegészítők

A kisgyermek ápolásához elsősorban illatmentes, és gyógyszertári készítmények ajánlottak. Az irritáció elkerülése mellett fontos, hogy a pici bőrét puhán tartsuk, így fürdetést követően használhatunk természetes alapanyagokból összeállított baba testápolókat, illetve pelenkázás után szintén az irritáció megelőzése vagy kezelése érdekében mindig legyen kéznél hintőpor, ami nem csak a pelus által kikezdett részeken, de a kipirosodott hajlatokban is enyhülést hoz. A tisztálkodószereken kívül természetesen szükségünk lesz egy baba kádra, és puha baba fürdőlepedőre is. Érdemes beszerezni egy orrszívó porszívót, ami a leghasznosabb baba termékek egyike, egészen születéstől 3-4 éves korig hasznát vesszük. Illetve hasonlóan fontos és megnyugtató egy légzésfigyelőt vásárolni, ami azonnal riaszt, ha bármi gond lenne.