Allergológus 10 tippje az allergiás tünetek enyhítésére

Míg egyes allergének virágzásán már szerencsére túl vagyunk, augusztusban tömegesen virágzik a két szinte legerősebb allergizáló növény: a parlagfű és az üröm. Az esős idő sem segít : A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja az allergiásoknak, hogy esős időben ne szellőztessenek, illetve az azt követő néhány órában ne menjenek ki a szabadba. Annak ellenére, hogy csapadék kimossa a pollent a levegőből, a légkörben magas lehet a pollenből felszabaduló allergének mennyisége. Van néhány praktika viszont, amit minden időszakban érdemes megtennünk a tünetek megelőzésére vagy legalább enyhítésére. Dr. Nékám Kristóf, a Magyar Allergia szövetség elnöke és everydayhealth.com tanácsai alapján javasolunk néhány praktikus tennivalót.


 

1.       Allergiaszezonban érdemes a megszokottnál is gyakrabban takarítani, és kiemelt figyelmet fordítani azokra a helyekre, ahol az allergének összegyűlhetnek: az ágyneműre, a kárpitozott bútorokra, a szőnyegekre. Tanácsos olyan porszívót használni, amiben HEPA szűrő is van.

 

2.       A lakáson belül a szellőztetés – leginkább hajnalban – segít a feljebb írt légszennyezők és pollenek eltávolításában, amelyek egyébként napközben helyszíntől függően akár 6 emelet magasságban is (!) kimutathatók. A szellőzés átmenetileg csökkenti a magas páratartalmat, de a légkondicionálók által tipikusan előidézett alacsony páratartalmon is segít (bár ez sem egészséges).

 

3.       Figyelem! Nemcsak a pollen okoz allergiát, hanem a szálló por is. Kérdés, mennyire forgalmasak a határoló-környező utcák, jellemzően milyen járművek használják (ami befolyásolja a kibocsájtott környezet szennyező szálló por részecskéinek méretét), a levegőben a kén, nitrogén, ózon jelenlétét. Néhány esetben közlekedés-szabályozás (pl. lámpaelhelyezés vagy a fázisidők változtatása) is segíthet.

 

4.       Egy másik komoly allergén: a penész. Érdemes megnézni, mennyire nedvesek a ház alapjai, és ha az, lehetőleg megszüntetni az okokat. Akár néhány év alatt is kiirthatatlan penészedés alakulhat ki – magyarázza Dr. Nékám Kristóf. Legjobb körbemenni a lakásban, és hatásos penész elleni szerekkel minden szóba jöhető felületet lekezelni. Ha a penész visszatér, érdemes szakemberrel ellenőriztetni, nem szivárog-e valamelyik cső. A szükséges javítások elvégzése után a megfelelő szellőzést is biztosítani kell.

 

5.       Minden szűrőt ki kell tisztíttatni, ahol a pollenek felhalmozódhatnak – elsőként akár a porszívóét. A légkondícionálót minimum évente felül kell vizsgáltatni szakemberrel, és az autó klímájáról sem szabad elfeledkezni.

 

6.       Érdemes ruhát cserélni azonnal, amint hazaérünk, hiszen a pollenek beleragadhatnak az anyagba – ugyanezért az allergiásoknak az sem ajánlott, hogy a szabadban szárítsák a ruháikat.

 

7.       Aki allergiás, jól teszi, ha zuhanyozik minden nap lefekvés előtt, sőt érdemes hajat is a lehető leggyakrabban mosni. Sokat ronthat a helyzeten, ha arcunkról vagy hajunkról a párnánkra kerülnek a pollenek.

 

8.       Vásárolj olyan eszközt, amellyel belülről is lemoshatod az orrodat. A San Diego-i University of California tudósai 211 allergiás beteget tanulmányoztak, és arra a következtetésre jutottak, hogy 30-ból 23-nak enyhültek a tünetei, miután 3-6 héten át naponta kétszer irrigált. Ügyelj arra, hogy mindig gyógyszertári oldatot, de legalább palackozott vizet használj, mert a csapvíz fertőzést is okozhat.

 

9.       A ház körüli teendők részben magán a ház, a lakás környezetén múlnak. Vannak-e allergiát elősegítő növények, gyomok a kertben, az utcán, a külső környezetben (pl. az utak mentén tipikusan szoktak lenni). Ha igen, ezeket értelemszerűen irtani kell.

 

10.   Kövesd a pollenjelentéseket, és a kültéri tevékenységeidet próbáld olyan időpontra időzíteni, amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció. Az aktuális napi pollenadatokról EZEN a linken tájékozódhatsz.