Változó kor – változó megítélés?

Mi köt össze négy nőt: egy üzletasszonyt, a celebet, egy bio-vega korosodó hippit, és egy háziasszonyt? Bár különbözőek, egy platformra hozza őket koruk, a változó… és a színpadon nincs tabu. A Menopauza című musical, melyet nemrégiben mutattak be a fővárosi Játékszínben, az elmúlt években meghódította a világot. Vajon a színpadon kívül tabu-e a menpoauza? Mi is az, amit minden nőnek tudnia kellene róla?

A női változókor (klimaktérium) a termékenység lezárulását övező időszak, az ekkor zajló testi-lelki folyamatok összefoglaló neve. Noha a menopauza szó valójában a mentsruáció végét jelenti, az angolszász irodalom alapján gyakran ezt a kifejezést használják a teljes változókor szinonimájaként. A menopauza a nyugati világban átlagosan 51 éves kor körül jelentkezik a nők mintegy 90%-nál, és az 55. életévre lezajlik. Előfordul, hogy a menstruáció hirtelen ér véget, de valószínűbb, hogy a ciklus előbb rendszertelenebbé válik, és csak később marad el teljesen” –magyarázta lapunknak Dr. Várbíró Szabolcs, a Magyar Menopauza Társaság elnökségi tagja, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense.

A test változásai…

A klimax dőszakán a nők harmada minden probléma nélkül átjut, a többség azonban küzd néhány kisebb problémával. A kötőszöveti rendszer átalakulása miatt a bőr és a haj száraz lesz, a körmök töredezetté válhatnak, és megváltozik az anyagcsere is, így ugyanannyi étel elfogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. Egyidejűleg jelentkezhetnek a jól ismert fizikai tünetek, a hőhullám, kipirulás, izzadás, fejfájás. A menopauza éveiben az ösztrogénszint csökkenése miatt számos kórkép kockázata növekszik, például a csontrikulásé. Keringési labilitással, szapora szívdobogásérzéssel, memóriazavarral, a nemi vágy csökkenésével, valamint a kisízületek fájdalmával, duzzanatával is számolni kell – sorolta a szakember. A változó korban megjelenhet a vizeletcsepegés és az enyhe inkontinencia. A menopauza idején azonban nem csak a testi tünetekkel kell törődni.

…és a lélek

A The British Menopause Society azt javasolta a háziorvosoknak, hogy ötvenedik születésnapjukon minden női páciensüket hívják meg egy menopauzáról szóló elbeszélgetésre. Az elképzelés mögött az a kutatási eredmény áll, mely szerint a nők többsége nincs tisztában ennek a korszaknak a velejáróival, így azzal sem, mit tehet azért, hogy enyhítse vagy megszüntesse a kellemetlen tüneteket.

Dr. Várbíró Szabolcs nem tud olyan itthoni átfogó felmérésről, mely azt vizsgálta, hogy a nők hogyan élik meg a testi-lelki változásokat. Saját tapasztalatai szerint tízből három nő nehezen viseli a tüneteket, de a többség az élet természetes részeként tekint rájuk. Vannak olyanok is, akiket komoly problémáktól „szabadít meg” a változókor – hívta fel a figyelmet a szakorvos a saját praxisára utalva, így ők pozitívan állnak a kérdéshez.

Menopauza szakrendelés minden érintettnek

Minden változó korba lépő nőnek ajánlott az úgynevezett menopauza szakrendelés felkeresése, ahol a szokásos nőgyógyászati rákszűrésen túl alaposan kivizsgálják. A hüvelyi ultrahangvizsgálat a méh nyálkahártya állapotáról tájékoztat, ezen kívül beutalják a pácienst csontsűrűség vizsgálatra, mammográfiára, illetve egy laborvizsgálatra, amellyel a szív- és érrendszeri kockázatot is szűrni lehet.

Az első vizsgálat után általában gyógynövénykészítményeket javasolnak a tünetek enyhítésére, és egyes esetekben ez teljesen megszünteti a panaszokat. Ezek a készítmények fitoösztrogéneket tartalmaznak, olyan növényi eredetű vegyületeket, amelyek képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan a szervezet ösztrogén receptoraihoz kötődni, és ott hatást kiváltani. Ilyen vegyület van például a szójában, a lenmagban vagy az orbáncfűben. A további kezelés szükségességéről a vizsgálati eredmények kiértékelése után, egyénre szabottan dönt a szakember. Inkontinencia esetén betéteket és a fehérneműhöz hasonló, nedvszívó, anatómiai kialakítású nadrágokat lehet használni. Hormonpótlás is szóba jöhet, ha a hőhullámok nem szűnnek meg, vagy csontritkulásra való hajlamot találnak és nincs ellenjavallat.