Terhesség és koronavírus – kérdések és válaszok

 A terhesség izgalmas és stresszes állapot. Tele az ember feje aggodalmakkal és kérdésekkel, főleg mostanában, amikor az a kérdés is felmerül, vajon károsíthatja-e a koronavírus a magzatot, szükséges-e a császármetszés vagy átadható-e szoptatással a fertőzés. Cikkünkből ezekre a kérdésekre is választ kaphattok.

Az átlagnál könnyebben elkaphatják-e terhes nők a vírust?

Általában igaz, hogy a vírust egyelőre nem sikerült megismerni, úgyhogy kevés kérdésre van száz százalékosan biztos válasz. Azt tudjuk, hogy a terhes nők eleve fogékonyabbak a légzőszervi megbetegedésekre, például az influenzára, részben mert megváltozik az immunrendszerük, részben mert a tüdejük és a szívük is a szokásostól eltérően működik.

Egy 2020-as tanulmány szerint ennek ellenére sincs olyan adat, amely szerint a terhes nők gyakrabban kapnák el a vírust, mint a többiek. De még ha ez történik is, nem valószínűbb, hogy az átlagnál komolyabb szövődményekkel kell szembenézniük.

Milyen kezelést kapok, ha terhesen elkapom a koronavírust?

A koronavírust is hasonlóan kezelik, mint a többi légzőszervi megbetegedést. Ha valaki elkapja, 38 fok fölötti láz esetén valószínűleg paracetamolt kell szednie, ügyelnie kell arra, hogy szervezete hidratált maradjon, és pihenni kell. Ha ez nem elég, ajánlatos orvoshoz fordulni.


Veszélyes terhes nőkre a koronavírus?

A terhesség első trimeszterében bekövetkező magas láz károsíthatja a magzatot, függetlenül attól, mi az oka. A WHO beszámol egy kutatásról, amelynek során 147 koronavírusos terhes nőt vizsgáltak. Túlnyomó többségüknek semmiféle problémája nem volt, 8 százalék komolyabb tüneteket tapasztalt, 1 százalék pedig kritikus állapotba került.

A brit Royal College of Obstetricians and Gynaecologists arról számolt be, hogy előfordult ugyan koraszülés koronavírusos kínai nőknél, de nem lehet tudni, hogy ennek oka a fertőzés volt-e, vagy az, hogy az orvosok megindították a szülést, mert az anya nem érezte jól magát.

Elkaphatja a magzat a koronavírust a terhesség alatt vagy szülés közben?

A válasz mindkét kérdésre ugyanaz: valószínűleg nem. A Covid-19 cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, aminek az újszülött legfeljebb szülés után lehet kitéve. Egy kis mintán végzett kutatás szerint azoknak a nőknek a csecsemőiben, akik terhességük utolsó harmadában kapták el a vírust, nem mutatták ki a fertőzést. Egy nagyobb tanulmány kicsit más eredményre jutott, 33 babából három fertőzött volt, de azt nem sikerült kideríteni, mikor fertőződtek meg.

Császármetszést végeznek, ha koronavírusos vagyok?

Azt, hogy egy anyánál szükség van-e császármetszésre, több tényezőn múlik, nem pusztán azon, koronavírus-fertőzött-e. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a hagyományos szülés általában biztonságosabb. Azt is megjegyzik azonban, hogy a koronavírus miatt legyengült szervezeten végrehajtott műtét – a császármetszés – járhat komplikációkkal.

Szoptatással meg lehet fertőzni az újszülöttet?

Több kutatásra lenne szükség, hogy biztosan nemmel lehessen válaszolni. Az USA egészségügyi hivatalának szakértői azt javasolják, hogy az anya konzultáljon az orvosával az előnyökről és a kockázatokról. Ha a szoptatás mellett döntesz, csökkentheted a kockázatot, ha maszkot viselsz szoptatás közben, és alaposan kezet mosol, mielőtt a babához, a mellszívó pumpához vagy a cumisüveghez nyúlsz. Járható út az is, ha lefejed a tejet, amit egy nem fertőzött családtag ad a babának.

 

Forrás: healthline.com