Téli vitaminforrásaink

A téli időszakban még fontosabb odafigyelnünk a vitaminpótlásra, mint a többi évszakban, ugyanis nehezebb vitamindús ételekhez jutnunk. Napi 400-600 gramm gyümölcs és zöldség elfogyasztása javasolt, több adagban.

Mindamellett, hogy kiváló rost- és vitaminforrások, cukor-, illetve víztartalmuknál fogva hozzájárulnak szervezetünk energia- és folyadékháztartásának fenntartásához is. Antioxidáns-tartalmuknál fogva szerepet játszanak a szabadgyökök megkötésében, rosttartalmuk pedig elengedhetetlen az emésztőrendszer zavartalan működéséhez –  áll a Gyógyhír Magazin cikkében.

Igen ám, de melyik zöldségeket és gyümölcsöket válasszuk télen?

Alma

Igazi slágergyümölcs, amiből minden évszakban tudunk hazait vásárolni. Erősíti az immunrendszert, jelentős C-vitamin, antioxidáns forrás, valamint magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztőrendszer működését.

Cékla

Fogyasszuk nyersen, facsarva léként, savanyúságként, salátában vagy sülve, főve, de rendszeresen! Kiválóan erősíti az immunrendszert, jót tesz a szív- és érrendszernek, rengeteg C-vitamint, vasat, antioxidánsokat, káliumot és kalciumot tartalmaz.

Fekete retek

Szuper vitaminforrás! Tele van C-vitaminnal, foszforral, kalciummal, káliummal, magnéziummal és vassal is. Segíti a máj és az epe működését, valamint köhögéscsillapító hatása is van. Torokfájás esetén reszeljük le, keverjük össze mézzel és így fogyasszuk.

Sütőtök

Magas karotintartalma hozzájárul szervezetünk A-vitamin képzéséhez, E- és C-vitamin tartalma pedig erősíti az immunrendszert és véd a szabadgyökök kialakulása ellen. Gazdag B-vitaminokban, magnéziumban, káliumban, kalciumban és szelénben.

Savanyú káposzta

Igazi C-vitamin bomba! Rost és magas probiotikum tartalma segíti az emésztőrendszer működését és segít fenntartani, illetve regenerálni a normál bélflórát.

Csonthéjasok és magvak

Ne feledkezzünk meg a csonthéjasokról és magvakról sem. Az ősszel beérő termések gazdagok esszenciális zsírsavakban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. Együnk rendszeresen diót, mogyorót, mandulát, tök-, napraforgó és lenmagot!

Fokhagyma

Erősíti az immunrendszert, gombaölő és fertőtlenítő, jótékony hatással van az erekre, és segíti a szervezet normál koleszterin- és vércukorszint fenntartását.

dr. Zahorán Éva

szakgyógyszerész