Stigmatizálást is hozott a járvány

„Gyalázzák az időseket ordenáré módon, mert elmennek vásárolni. Azoktól, akik ilyen hangnemben írogatnak, kérdezem: őket ki szülte?” – írta egy elkeseredett és dühös nyugdíjas korú hölgy egy népszerű internetes portálon. „Érdekelne, hogy került be a vírus az idősotthonokba, mert abban biztos vagyok, hogy közülük egy sem síelt Tirolban!” – vágja oda dacosan egy szüleit féltő fiatalasszony ugyanott.

Az idézeteket vég nélkül sorolhatnám. Ezek a példák a valóságból vett illusztrációk, arra használom őket, hogy segítsenek megérteni azokat a szociálpszichológiai folyamatokat, amelyek a mostani koronavírus-járvány idején a felszínre törtek, csakúgy, mint a történelemben járványok idején mindenkor.

A járvány kapcsán eleinte a bagatellizálás, a „nálunk nem történhet ilyesmi” volt az elterjedt vélemény, amit a befolyásos média egyes csatornái is osztottak. Rövidesen kiderült, hogy a járvány nemcsak a messzi távolban okoz megbetegedéseket, azok körében, akik „furcsa étkezési szokásaikkal maguk is tehetnek róla, hogy áldozattá váltak”, hanem a környező országokban és nálunk is, az európai kultúrkör kellős közepén. Ekkor többen is tudni vélték, hogy a vírust „idegenek” hurcolták be hozzánk. Rövidesen kitört a pánik, egyre vadabb elképzelések keltek szárnyra a feltételezett okokról és a lehetséges következményekről. Egymásnak ellentmondó hivatalos nyilatkozatok követték egymást, arról hogy mit tegyünk és mit ne, és közben kiderült, hogy még nincs tudományosan elfogadott ismeretünk a vírusról és a gyógyításáról. Nemcsak nekünk magyaroknak nincs, de senkinek a világon.


Találgatások, sejtések, összeesküvés-elméletek

Sokan (a legtöbben) megrettentek, a történelmi tapasztalatokkal jobban felvértezettek, gyorsan bevásároltak mindent, amit értek. Az emberek ilyen váratlan és ismeretlen helyzetben egyértelmű válaszokat akarnak: mi történik és miért? Az egyértelmű válaszokat a közösségük felelős vezetőitől várják, de bárki legyen is éppen vezető pozícióban, jó adag gyanakvás is övezi mondandójukat. Az emberek ilyenkor találgatnak, sejtenek és sejtetnek, egyre-másra születnek a különböző összeesküvés-elméletek.

Az ismerethiány, a zavar a sztereotípiák, az előítéletek és a diszkrimináció melegágya. Az „idegenek”, a „hazatérő vendégmunkások”, az „ilyenkor is síelők”, az „utcán lófráló öregek”, a „szájmaszk nélkül kimozdulók”, a „futók és kerékpárosok”. Akiknek „pozitív lett a tesztje”, aki „tüneteket mutat”, a „veszélyeztetettek” – csak néhány azokból a cimkékből, amelyeket ilyenkor virtuálisan ráragasztunk másokra, rámutatva ezzel, hogy az „olyanok okozzák a bajt, mint ő”!

Ez a stigmatizáció, a megbélyegzés. A megbélyegzés fájdalmas annak, aki a közvetlen áldozata, például az öregeknek. De a stigmatizálás veszélyes a közösség egészére nézve is, mert olyan megfontolásokat és magatartásokat kelt életre, amelyekkel lehetséges a megbélyegzés elkerülése, például a tesztelés és az elkülönítés elkerülése, kijátszása, ezáltal a közösség veszélyeztetése. A további negatív következményekkel majd a járvány lecsengése után számolhatunk.


Többen a megbélyegzettek közé kerülhetnek 

Korábbi járványok (SARS, ebola stb.) pszichológiai következményeit vizsgáló kutatások tapasztalatai arra mutatnak, hogy többen azok közül is a megbélyegzettek közé kerülhetnek majd, akiket most tapssal és énekléssel ünnepelünk: az orvosok, az ápolók, a mentősök, a rendőrök, az önkéntes segítők, a fertőzésből kigyógyultak. Ők azok, akik szemtől-szembe kerültek a vírussal, és hát, ki tudja…? Amikor már túl leszünk az egészen, lehet, hogy diszkréten kerülni fogjuk a társaságukat, mert a szívünk mélyén félni fogunk, hogy ott bujkál bennük a vírus. Jobb félni, mint megijedni, ugye? Lehet, hogy most többen azt mondják, hogy „kizárt dolog, én nem ilyen ember vagyok, én soha nem tennék ilyet!” Lehetséges. De mi, emberek, olyanok vagyunk, hogy félünk attól, amit nem ismerünk.

A vírus (egyelőre) ilyen, és szurkoljunk, hogy minél előbb kiismerjük. Ismerjük meg azok történeteit, akik megszenvedték a vírus hatását, akik megküzdöttek vele. Jó dolog, hogy ismert emberek megosztották betegségük és kigyógyulásuk történetét a magazinokban és a világhálón, de szükségünk van az általunk közvetlenül is ismert emberek történeteire is, mert így fogunk hétköznapi, hasznos tapasztalatokra szert tenni, és kevésbé félni. Ehhez pedig az kell, hogy felülemelkedjünk a diszkriminációs hajlamainkon, és el tudjuk választani az embert a vírustól.

 Fábián Tamás

pszichológus

A cikk a májusi Gyógyhír Magazinban jelenik meg.