Sokszor megfázik a család több tagja is? Ezeket érdemes az házi patikában tartani!

Megfázni nem csak télen lehet, egy nyári zápor, vagy egy éjszakára nyitva felejtett ablak eredménye is lehet tüsszögés, és orrfolyás. Azonban a problémát igazából nem a hideg vagy a nedves levegő okozza, ez csupán ideális környezetet teremt a felsőlégúti betegségek korokozói terjedéséhez. Ugyanis a megfázást okozó vírusok hideg időben könnyebben terjednek, ezzel megfertőzve akár az egész családot. Egy átlagos felnőtt évente legalább háromszor betegszik meg, még a gyerekek hat és tizenkét alkalom között mennek át meghűléses betegségen. Gyógymód nincs rá, csupán a tüneteket tudjuk enyhíteni.

A megfázás tünetei

A néhány napos lappangási időt enyhe torokfájás váltja fel, majd a betegség első néhány napjában tiszta vizes orrfolyás kiséri a fájdalmat, mely néhány nap elteltével sűrűbb sárgás váladékká alakul. Határozott jele a megfázásnak a gyakori tüsszentés, a rossz közérzet, fáradtság, és előfordulhat rekedtség, és köhögés is. Felnőtteknél nem gyakori, hogy láz kísérné az alap tüneteket, gyermekeknél azonban előfordul, de náluk sem szökik magasra a hőmérséklet. Nyári hónapokban előfordulhat, hogy hányást és hasmenést is okoznak a kórokozók.Az egyes tünetek enyhítése

A megfázás ellen nincs gyógymód, csupán a megjelenő tüneteket enyhíthetjük. Amennyiben lehet maradjunk otthon, amint észleljük a tüneteket, ugyanis a betegség az első 2-3 napban fertőz leginkább, emellett pedig a rossz közérzet is indokolttá teszi, hogy ne mozduljunk ki, hanem pihenjünk. A tünetek enyhítésére rengeteg praktika, gyógyszer és természetes gyógymód áll rendelkezésünkre, és általában mindenkinek megvan a jól bevált módszere. Gyógyszerek közül legismertebb és leghatékonyabb az Aszpirin, mely enyhíti a tüneteket és segít a vírusürítésben. Az utóbbit nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztással is segíthetjük, ugyanis a sok folyadék fellazítja az orrváladékot, amivel együtt távoznak a kórokozók is.

Gyermekek esetében azonban nem ajánlott az Aszpirin adása, helyette inkább válasszunk a láz vagy a fájdalom csillapítására paracetamol, esetleg ibuprofen tartalmú készítményeket. Emellett ügyeljünk a higiéniára, mossunk gyakrabban kezet, kerüljük az érintkezést, tüsszentéskor, köhögéskor takarjuk el a szájat és az orrot, illetve részesítsük előnybe az eldobható zsebkendőket. A köhögés, és a torokgyulladás mérséklésére igyunk forró mézes hársfa, bodza vagy csipkebogyó teát, mely nem csak kellemesen hat a torokra, de a folyadékpótlást is segíti és a melegital megkönnyíti a vírus távozását.

A tünetek enyhítésére kiváló megoldás az inhalálás is, mely segít a légutak megtisztításában, mérsékli az orrdugulást, és a fejfájást. Egy kád forró vízbe csepegtessünk mentolos, kamillás, citrusos, vagy eukaliptuszos illóolajat, majd üljünk bele ügyelve arra, hogy ne hüljön ki a víz. A belégzés során máris könnyebb lesz a légvétel, és tisztább lesz a fejünk. Ezzel megkönnyítjük az éjszakát, mely rémálommá válhat, ha nem kapunk rendesen levegőt. Meghűlés esetén mindezek mellett gyógyító hatással bír a menta, az ánizs, a kakukkfű, a tüdőfű is, melyeket használhatunk illóolaj vagy gyógyteák formájában egyaránt. Azonban, ha a tünetek néhány nap elteltével nem enyhülnek, mindenképpen keressük fel a háziorvosunkat, mert könnyen alakulhat ki tüdőgyulladásos szövődmény.