Prosztataproblémák – vigyázzunk az apákra!

Június 16. Apák napja. Keresve sem találhatnánk jobb apropót, hogy beszéljünk a férfiak egyik leggyakoribb betegségéről. A prosztatagondok sokaknál már 40 éves kor körül jelentkeznek, 80 körül pedig már 5-ből 4 férfi érintett. Ha időben felismerjük és kezeljük a problémát, sokat javíthatunk az érintett életminőségén.

A férfiak belső nemi szervéhez tartozó mirigy, a prosztata a húgyhólyag alatt helyezkedik el, ahol körülveszi az abból kivezető húgycsövet. Éppen ezért először többnyire vizelési gondok jelzik az apró, mintegy 3-5 centiméteres szerv kóros elváltozását. Fontos tisztázni, hogy a prosztata megnagyobbodását több betegség okozhatja.

A leggyakoribb a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (benignusprostatahyperplasia; BHP), melynek kialakulásáért főként hormonális okok felelnek. Bár nem jellemző, hogy végzetes következményekkel járna, a páciens életminőségén sokat javíthat a korai felismerés. Ebben az érintett közvetlen környezetében élők, a családtagok, rokonok is sokat segíthetnek, hiszen az elváltozás a vizelési szokások megváltozásával jár. (Ha lapoz egyet, magazinunk 8. oldalán talál egy prosztatateszt. Férfiaknak érdemes válaszolni a kérdésekre, és értékelni az eredményt. Vegye rá férfi családtagjait, hogy tegyék meg!)

A problémát okozhatja prosztatarák is, ami az egyik leggyakoribb daganatféleség a férfiaknál. Előfordulása 65–80 éves kor között a legjellemzőbb. Kialakulásában valószínűleg hormonális tényezők is szerepet játszanak, míg az örökletesség csak az esetek kevesebb mint 5%-ában. A nemi betegségek vagy a szexuális élet jellegzetességei nem állnak összefüggésben a betegség kialakulásával, míg a sok állati zsiradékot tartalmazó étrend valószínűleg igen.

Mennyire gyakori?

A Nature című, nagy tekintélyű tudományos szaklap mintegy másfél éve közölt egy összegző tanulmányt a BHP-ról. A szerzők (ShaunWenHuey Lee és munkatársai) abból indultak ki, hogy bár tudjuk: a BHP jellemző elváltozás az idősebb férfiak körében, még senki nem vizsgálta, világszerte milyen gyakorisággal fordul elő. Több évtizedre visszamenőleg összegyűjtötték a témával kapcsolatos szakcikkeket az orvosi tárgyú írásokat tartalmazó katalógusokból. Végül a kutatók 25 országból származó, összesen 31 olyan cikk adatait elemezték, amelyeknek tárgya a BHP előfordulási gyakorisága volt.

Az elemzés legfontosabb eredményei a következők: világszerte minden 4. férfinél jelentkezik életében egyszer a BHP. (A pontos arány: 26,2%). Másrészt sikerült igazolni, hogy ez az arány nem változik lényegesen a vidéki vagy városi lakosok, a különböző országok polgárai esetében, és gyakorlatilag attól is független, hogy hány válaszadó bevonásával végezték az adott kutatást. Az is kiderült, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint az elmúlt 20 évben ez az arány nem változott.

Milyen kezelésre kell számítani?

A BPH kezelése gyógyszeresen is történhet. A terápiához gyakran alkalmaznak úgynevezett alfa-receptor blokkolókat, amelyeknek köszönhetően a prosztatában, valamint a húgyhólyag prosztatához legközelebb található részén lévő belső záróizom jobban kitárul. Ennek következtében a vizelet ürítése nagymértékben javulhat, esetleg teljesen normalizálódhat. Az alfa-receptor blokkolók mellékhatásaként a páciens vérnyomásának csökkenése várható.

Előfordulhat, hogy a gyógyszeres terápia nem segít a páciensen, állapota tovább romlik. Ilyenkor a szakemberek műtéti beavatkozást javasolnak. Az eljárás lényege, hogy a megnagyobbodott szövetet eltávolítják, hogy a vizelet a megszokott módon távozhasson a húgyhólyagból. Egyes esetekben a műtét mindenképpen szükséges, például ha már annyira súlyos a helyzet, hogy a páciens képtelen vizeletét üríteni.

A cikk a Gyógyhír Magazin júniusi számában jelent meg, Kérje gyógyszerészétől!