Öt jele annak, hogy énidőre van szükséged

Ha nő, anya, feleség vagy, akkor neked is rengeteg a tennivalód. Ha nem adsz lehetőséget magadnak a regenerálódásra, könnyen megtörténhet, hogy – érzelmileg és fizikálisan is – kiégsz. Ahhoz, hogy ezt megelőzd, nem kell mást tenned, csak figyelj szervezeted jelzéseire. Hogy pontosan milyen jelzések ezek? Elmondjuk, olvass tovább! 

1.      Semmit nem találsz viccesnek

Az egyik legkorábbi jele annak, hogy magadra kell figyelmed, az, amikor úgy érzed, hogy semmit nem élvezel – kezdi a felsorolást a helathline.com egészségügyi ismeretterjesztő portál. Mindent unalmasnak találsz, a halogatod munkád, és nem vagy kreatív, nem jönnek az ötletek. Ilyenkor kell az énidő: csinálj valami olyat, amit szeretsz. Sétálj egy nagyot a parkban, böngéssz egy könyvesboltban egy órát – egy tipp: menj pont nyitásra, akkor még kevesen vannak –, vagy csak nézegess fotókat a Pinteresten.

2.      Mindent megennél a hűtőből és a kamrából

Jobb, ha tudod: amikor elkezdesz chipset vagy csokit keresni, akkor tulajdonképpen menekvést keresel az életedből az ízlelőbimbóidon át. Valószínűleg nem a snackekre van szükséged, hanem egy nyugodt órányi ücsörgésre az erkélyen vagy egy kényelmes habfürdőre.


3.      Apró-cseprő dolgok miatt borulsz ki  

Amikor vacsorát csinálsz, észreveszed, hogy hiányzik egy hozzávaló, és nem jut eszedbe semmi, amivel helyettesíthetnéd. Kijössz a boltból, és könnyekben törsz ki, amikor rájössz, hogy elfelejtetted a sampont. Ilyenkor érdemes megállni egy percre, és feltenni magadnak néhány kérdést. Tényleg összedől a világ, ha nem lesz a sült csirkén kakukkfű? Mi a problémám valójában? Ékes vagyok vagy szomjas? Jobban érezném magam, ha pihenhetnék egy órát? Bátran kérj segítséget: a párod biztosan szívesen vesz sampont hazafelé jövet.

4.      Veszekedni kezdesz a családtagjaiddal

Ha már az bosszant, hogy a párod feltesz egy ártatlan kérdést, vagy a ideges vagy a gyerekek zajongása miatt, nagy szükséged van egy kis énidőre. Csináld azt, ami megnyugtat: szippants egyet a kedvenc illatodból, játssz egy játékot a mobilodon, hallgasd meg YouTube-on a kedvenc dalodat, simogasd meg a macskát, vagy sétálj néhány percet a kutyával.

5.      El akarsz bújni a hálószobában, a fürdőszobában vagy akár egy szekrényben

Ha azon veszed észre magad, hogy ki akarsz vonulni a családból, akkor ez azt jelenti, hogy tényleg egyedül kellene lenned, vagy legalábbis a pároddal. Ilyenkor az a legjobb, ha eltöltötök kettesben egy hosszú hétvégét egy wellness-szállóban. Sajnos a koronavírus-járvány alatt ez nem egyszerű, de egyszer vége lesz ennek is, és újra utazhatunk.