Nyáron valóban változik a vitaminszükségletünk?

A nyári hónapokban hajlamosak vagyunk elfeledkezni, vagy kevésbé törődni a vitaminok fogyasztásával, pedig a szervezetünknek éppúgy szüksége van a megfelelő vitamin mennyiségre, mint a többi hónap során. Ugyanis az ásványianyagok és a vitaminok nem csupán az immunrendszer támogatásában és a megfázásos betegségek megelőzésében vesznek részt. Legalább annyira fontos szerepük van a csontok megóvásában, a hajunk és a bőrünk szépségének megőrzésében és az anyagcsere folyamatokban. Ezeknek a működése nincs évszakhoz kötve, így jól látszik, hogy nincs olyan, hogy szezonális vitaminszükséglet.

Annyi eltérés van a többi évszakkal szemben, hogy a sok gyümölcsnek és zöldségeknek köszönhetően nagyobb mennyiségben tudjuk természetes úton elfogyasztani a kellő vitaminokat, azonban nyáron rendszerint aktívabbak vagyunk, izzadunk, és nagyobb a mozgásterünk, ami által megnő a szervezetünk vitaminigénye is, tehát nem érdemes a megszokott multivitamint és egyéb kiegészítőket elhagyni. Főként a C-, E-, és az D-vitamin pótlása fontos ebben az időszakban is, mert a verejtékezés során észrevétlenül távozhatnak a testből.

Elengedhetetlen vitaminok nyáron is

D-vitamin

D-vitamin hiány nyáron is kialakulhat, ugyanis téves meglátás, hogy a sok napsütés miatt nem kell pótolni, mert a szervezetünk nagyobb mennyiségben állítja elő. Ez nem mindenkire igaz, hiszen más körülmények között élünk. Aki az egész napját irodában tölti az közel annyi napfényhez sem jut, mint aki a tengerparton sütteti magát. Élethelyzetükből adódóan a magyarok fele nyáron is D-vitamin hiányban szenved, annak ellenére, hogy nem csupán a napfény segít a termelésében a szervezetünknek. Hasonlóan jótékony hatással van az előállítására a tőkehalmáj, a lazac, a hering, az étcsokoládé és a tojás. Így ennek megfelelő táplálkozással is sokat tehetünk a hiány elkerüléséért.C-vitamin

A C-vitamin folyamatos pótlásra szorul, így valamilyen módon javasolt kötelező elemévé tenni a táplálkozásunknak. Nyáron szeretjük félvállról venni a fogyasztását, hiszen kevés az esélye annak, hogy megfázunk, azonban a C-vitamin nem csupán betegség megelőzésében játszik szerepet. Különösen fontos a pótlása, ha sokat tartózkodunk napon, ugyanis a benne található aszkorbinsav növeli a verejtékezés lehetőségét, mellyel a felvett vitaminok is könnyen távozhatnak. Viszont szerencsés helyzet, hogy a világ tíz legjobb C-vitamin forrásából nyolc fellelhető hazánkban is, így főként a nyári hónapokban érdemes a nagyobb mennyiségű paprika fogyasztás, amit kiegészíthetünk némi homoktövissel, csipkebogyóval és petrezselyemmel.

E-vitamin

Aki nyáron többet sportol, annak érdemes az E-vitamin szintjét növelni, hiszen növeli az állóképességet és a fizikai erőnlétet. Emellett pedig a bőr védelmében játszik nap szerepet, nem véletlen, hogy a testápoló krémek alap eleme is, ugyanis megóvja a bőrt a napfény káros hatásaitól. Hozzájuthatunk étrendkiegészítő formájában, vagy multivitaminok összetevőjeként, de rengeteg olyan étel is van, mellyel növelhetjük az E-vitamin szintünket. Ilyenek a hüvelyesek, a mandula, a dió, a mogyoró, a mazsola, a zöld leveles zöldségek, növényi olajok és a különböző vörös húsok mellett az olajos halak, és a tofu is.