Náthás kisbaba: nem nagy baj, de ne vegyük félvállról!

A csecsemők és a kisgyerekek évente akár 8-10 alkalommal is elkaphatnak olyan vírusos fertőzést, ami a jól ismert tünetekkel jár. A többnyire csak náthának vagy megfázásnak nevezett tünetegyüttest mögött kétszáznál is több vírus állhat, amik könnyen terjednek  bölcsődei vagy más gyermekközösségekben.

Emiatt azonban nem túlzottan aggódni, hiszen ezek a fertőzések fontos szerepet játszanak a gyermekek immunrendszerének fejlődésében. Idősebb korban optimális esetben egyre ritkábbá válnak a fertőzések, és felnőttkorban pedig minimálisra csökken a számuk. Persze nem szűnik meg teljesen: a felnőttek többsége évente 2-3 alkalommal így is átesik a megfázáson.

Abba, hogy a megfázások hozzátartoznak a csecsemő- és kisgyerekkorhoz, a szülők kénytelenek beletörődni, és a gyermekorvosok többsége is praktikusan áll hozzá: az immunrendszer szempontjából kifejezetten fontosnak tekintik – ahogy dr. Krasznai Magda, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészet és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa is írta az egyetem honlapján.

Ez nem jelenti azt, hogy félvállról kellene vennünk a náthát, a vírusfertőzés nyomán ugyanis bakteriális felülfertőződések is kialakulhatnak, illetve a megszokottnál gyakoribb megfázásos esetek más szervi problémára is utalhatnak. Persze az eldugult orrú, hőemelkedéses, betegségtől nyűgös kisgyerekek éjszakába nyúló sírásukkal nem is igazán hagyják, hogy félvállról vegyük az ügyüket.

Így enyhíthetünk a problémán

Mivel a csecsemőknél, kisgyerekeknél általában nem alkalmazhatók a megfázásra ajánlott gyógyszerek, maradnak a természetes praktikák, hogy enyhítsünk a helyzeten. De hogyan?

Például fokozott folyadékbevitellel. Ha még szopnak, akkor többször szoptassuk meg őket, illetve vizet, koffeintől és cukortól mentes, gyerekeknek ajánlott teát, tápszert adhatunk nekik, nagyobbacskáknak jófajta tyúkhúslevest, melynek egyéb jótékony hatásai is segítenek a betegség leküzdésében. A koponyán található kutacs behorpadása és a csecsemő sötétebb sárgás vizelete is jelzi, hogy több folyadékra van szüksége. A megfelelő mennyiségű folyadék azon kívül, hogy hidratál, segít a torkon és az orrüregekben fokozottan kiválasztódó váladék oldásában is. Az eldugult, nehezen átjárható orrüreg ugyanis igazi nyűg a babának és a szülőknek egyaránt: a gyermek nem tud rendesen lélegezni, nem alszik jól, fáradt, nyűgös, sír, a szülők hasonlóan. Az orrjáratot tehát érdemes szabaddá tenni, ám a kisbabák még nem tudnak orrot fújni, így ehhez bizony segédeszközre van szükség, valamilyen orrszippantó alkalmatosságra.

A teljes cikket a Gyógyhír Magazin novemberi számában olvashatja el. Keresse a patikákban!