Most még fontosabb az asztmások megfelelő terápiája

A koronavírus-járvánnyal és a karanténhelyzettel járó pszichés megterhelés, illetve a most kezdődő allergiaszezon megfelelő kezelés hiányában tovább fokozhatja az asztmások tüneteit.

Az asztma olyan krónikus betegség, amely a légutakat érinti, ezért a COVID-19 szempontjából rizikócsoportba sorolhatók ezek a betegek, közülük is elsősorban a súlyos és az alulkezelt vagy gyógyszereiket nem megfelelően alkalmazó asztmások. 

Súlyos asztmában nehezebb elérni a betegség teljes tüneti kontrollját, ezért jelentős az életminőség romlása: rendszeres vagy állandó mellkasi nyomásérzés, kis terhelésre is jelentkező nehézlégzés, sípolás, fulladás, éjszakai köhögés jelentkezhet. 

A jelenlegi járványügyi helyzetben az asztmások a veszélyeztetett csoportba tartoznak. A COVID-19 náluk nagyobb kockázattal és súlyosabb következményekkel járhat. 


Az ő esetükben ráadásul nehezebb lehet felismerni a fertőzést is, hiszen több tünet megegyezhet az asztmások alap panaszaival: köhögés, nehézlégzés, mellkasi nyomás. Ha ezekhez friss légúti fertőzésre jellemző tünetek kapcsolódnak (láz, száraz vagy hurutos köhögés), akkor a szakértők azt tanácsolják a betegeknek, hogy forduljanak telefonon háziorvosukhoz.

„Az asztmásoknak – függetlenül betegségük állapotától – még szigorúbban be kell tartaniuk a világjárvány kapcsán ajánlott óvintézkedéseket” – hangsúlyozta Prof. Dr. Tamási Lilla, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Allergológiai és Légzéspathológiai Szekció elnöke az Asztma világnapja alkalmából megtartott online sajtótájékoztatón.

Mit tehet egy asztmás beteg? 

  • A legfontosabb annak tudatosítása, hogy a jól beállított és kezelt asztmások nem tartoznak a COVID-19 szempontjából fokozott kockázatú betegek közé. Kiemelten fontos ezért jelenleg a járvány időszakában a rendszeres megelőző inhalációs gyógyszer alkalmazása. Ezeknek a gyógyszereknek nincs a fertőzésekkel szembeni fogékonyságot növelő hatásuk, így a szakmai szervezetek álláspontja szerint alkalmazásuk továbbra is nagy jelentőségű az asztmás betegeknél.
  • Az asztmásoknak ajánlott még körültekintőbben betartani a járvány idejére előírt közegészségügyi szabályokat, így minél többet tartózkodjanak otthon, egy inhaláló készüléket csak egy beteg használjon, és ne hagyják abba az előírt gyógyszerek használatát, mert az hirtelen állapotromlást idézhet elő.
  • Tisztában kell lenni azzal, hogy asztmásoknál a beteg állapotát ronthatják a belélegzett allergének,  vagy a különböző részecskék (pl. légszennyezés). Az asztmás tüneteket kiváltó anyagok elsősorban a beltéri allergének (például a házi poratka, a háziállatok szőre), a különféle kültéri allergének (például a pollenek), továbbá a dohányfüst és a légszennyezés. A tüneteket kiváltó okok között gyakran megemlítik a hideg levegőt, a stresszt és egyes gyógyszerek hatását.