Mit kell tudni fogamzásgátlásról?

Ha még nem esedékes a gyermekáldás, akkor fontos, hogy jól válasszunk védekezési módszert. Számos lehetőséget kínál már az orvostudomány, melyek közül egyénre és párkapcsolatra szabottan választhat minden nő. Minden szervezet más és más, így valóban fontos, hogy olyan védekezési módszert válasszunk, amely nem nehezíti meg az együttléteket és a szervezetünk számára is ideális. Hogy megkönnyítsük a döntést adunk néhány tanácsot a jó választás érdekében, illetve megmutatjuk milyen főbb védekezési eszközök léteznek a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében.

A fogamzásgátlás módszerei

Gumióvszer

A legegyszerűbben elérhető eszköz, bármely drogériában, gyógyszertárban, de akár közértekben is elérhető. Használata és működése igen egyszerű: a hímvesszőre helyezve megakadályozza az ondó hüvelybekerülését. Azonban, ha kiszakad olyan, mintha nem is védekeztünk volna, illetve sokan vágyölőnek tartják, hogy az aktust megelőzően a felhelyezésével kell plusz időt eltölteni. Azonban nem csak a terhesség, de a nemi betegségek terjedése is elkerülhető a használatával.

 

Tabletta

A hormonális fogamzásgátló tabletták rendszeres szedésével 99%-osan elkerülhető a terhesség, bevételével ugyanis elmarad a peteérés. Viszont mielőtt bárki belekezd a szedésébe fontos, hogy körültekintő orvosi vizsgálatnak vesse alá magát, hiszen a hormonok bevitele számos mellékhatással járhat, így fontos megbizonyosodni arról, hogy a szervezetünk készen áll a szedésére. Az orvos a megelőző vizsgálat során mérlegeli az életkort, az egyes betegségekre való hajlamot, az aktuális állapotot, valamint fontos, hogy milyen időn belül kíván a pár mégis gyereket vállalni, ugyanis a hormonális tabletta szedése hatással lehet a későbbi teherbe esésre.

 

Spermicid fogamzásgátlók, hüvelygyűrű

Mindkét esetben helyi fogamzásgátlásról van szó, amikor is közvetlenül a hüvelybe kerülnek olyan kémiailag előállított anyagok, hormonok, melyek megakadályozzák a teherbeesést. A hüvelygyűrű kis mennyiségű hormon adagolással gátolja meg az ovulációt – megfelelő használat mellett ugyanolyan hatásos, mint a tabletták szedése, viszont nem kell naponta bevenni, elegendő három hetente cserélni. A spermicid fogamzásgátlók többféle formában léteznek: kúp, tabletta, krém, kapszula – működésük szerint mind csökkentik az ondósejtek életképességét, vagy el is pusztítják azokat. Viszont a szakemberek egyéb védekezési módszert is ajánlanak a készítmények mellé ugyanis kimondottan alacsony hatásfokkal bírnak önmagukban.

 

Méhen belüli eszközök (IUD - intrauterin device)

A méhen belüli eszközök közül a legismertebb a spirál, mely egy rugalmas műanyagból készült eszköz. Felhelyezése után akár évekig is elfeledkezhetünk róla, az ajánlások szerint elegendő csak 3-5 évente cserélni. Helyes felhelyezéssel 99%-os védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen. Azonban ellene szól, hogy használata közben megnőhet a kismedencei gyulladás estélye, és a menstruációs vérzés mértéke és hossza is kitolódhat.

 

Mire figyelj választáskor?

A választás során több szempontot is figyelembe kell vennünk: az elsődleges szempontok az életkor, az aktuális egészségi állapot, és az egyes betegségekre való hajlam, azonban amellett sem szabad elmenni, hogy milyenek a szexuális szokásaink, illetve tervezünk-e a közel, vagy távoli jövőben gyermeket vállalni. A fogamzásgátlás vény nélkül is lehetséges, azonban, ha hormonális készítményekben gondolkozunk azt mindenképpen előzze meg egy állapot felmérés, melyet a nőgyógyász segítségével indíthatunk el. Emellett mérlegelni kell, hogy egyes termékek mennyire biztonságosak, és milyen mellékhatásokra lehet számítani.