Miért nem tartjuk be az újévi fogadalmakat?

Az emberek 75 százalékánál körülbelül január végére derül ki, hogy nem tartja be azokat a fogadalmakat, amiket szilveszterkor tett. Vajon miért van ez így?

„Az év utolsó napja különleges helyet foglal el a naptárban: a legfontosabb családi ünnep után az újjászületés kerül a középpontba. Egy új, jobb élet reményében vágunk neki az új esztendőnek, s persze azt is tudjuk, min szeretnénk változtatni ahhoz, hogy mindez sikerüljön. Ezek a rítusok, fogadalmak az emberi élet újabb szakaszát jelölik. A komoly döntéseket könnyebb meghozni az új év kezdetén, az új lehetőségek tengerén, amikor az életünk fordulóponthoz ért” – mondta Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus.

Pszichológiai kutatások szerint az emberek háromnegyede ezt nem képes megtartani a fogadalmakat, és már az első próbálkozás után kudarcba fulladnak az új, idealizált remények. A siker kulcsa tehát nem maga a fogadalom, hanem az akaraterő: kutatások bizonyítják, hogy akaraterőnk jobban előrejelzi sikerünket, mint az intelligenciánk. Erősebben meghatározza vezetői hatékonyságunkat, mint a karizma és nagyobb szerepet játszik mondjuk egy házasság boldogságában, mint az empátia. A kitartás és az akaraterő együttese határozza meg hatékonyságunkat az életben. Ez a tendencia már jóval korábban ismert volt, hiszen már Goethe is így határozta meg a siker receptjét: 1% tehetség, 99% szorgalom. Azok az emberek, akik nagyobb kontrollal rendelkeznek érzelmeik és figyelmük felett, nagyjából minden másban is jobbak. Egészségesebbek és boldogabbak, kielégítőbb és hosszabb kapcsolataik vannak, több pénzt keresnek, és tovább jutnak a karrierjükben. Jobban kezelik a stresszt és a konfliktusokat, könnyebben túlteszik magukat a sorscsapásokon, és tovább is élnek.

Fogadalmainkat azért is veszítjük el már rögtön az első körben, mert általában olyan dolgokat jelölünk meg, melyekkel szemben gyengék vagyunk. Az elképzelt új élet szabályai inkább vágyálmok, melyeket gyakran mi magunk sem veszünk komolyan. Ezért az egész nem más, mint egy rítus, ami bukás esetén is újrakezdhető a következő periódus kezdetén, a legközelebbi új év folyamán.

Ahhoz, hogy az új élet valóban el is kezdődjön, nem árt odafigyelni néhány lépésre.

- Ne törekedj lehetetlen, homályos utópiákra!

- Legyen a vállalás reális, konkrét és sosem általános.

- A fogadalmak betartásakor ne vállalj túl sokat, egy-két ígérettel érd be.

- A tervek egy adott, mérhető viselkedésre vonatkozzanak, ne pedig egy tulajdonság megváltoztatására.

- A „legyek szorgalmasabb, pontosabb, fittebb” típusú fogadkozások helyett érdemesebb pontosan behatárolni törekvéseidet, pl. „naponta tanulok egy órát”, „minden reggel beérek a munkahelyemre nyolc órára” vagy „hetente háromszor futok harminc percet”.

Ezek mellett nagyon fontos az is, hogy ne értékeljük kudarcként, ha nem tudjuk mindig maradéktalanul teljesíteni a fogadalmainkat – vallja Skultéti-Szabó Katalin. Visszaesés mindig lesz, ám ezt nem kell túlértékelni, a kudarc természetes velejárója ennek a műfajnak. Bizonyos szokások megváltoztatása komoly küzdelmet jelent, melyben a kihívó is saját magunk vagyunk. Ebben a párharcban nem számít a sikertelenség, csak az eltökéltség, hiszen minden apró, jó irányba tett lépés a saját javunkat szolgálja.

Forrás: pszichologuskereso.hu