Megvan a baba, miért vagy szomorú?

Ha terhesség utáni (vagy előtti) depresszióval küzdesz, nem vagy egyedül: a terhes nők mintegy 25%-ánál mutatkoznak depresszív tünetek, 10-15%-uk a szülés előtt és után a depresszió súlyosabb formájával küzd. Ezerből egy nő szenved a szülés utáni pszichózistól.

A szülés előtti hangulatzavarok kialakulásának kockázatát elsősorban az anyát érő pszicho-szociális stresszfaktorok jelenléte növeli meg, mint a nem kívánt vagy nem tervezett terhesség, ha egyedül marad a terhesség során vagy rossz a kapcsolata a gyermek apjával, a párkapcsolaton belüli erőszak, a rossz anyagi és életkörülmények, vagy ha a közvetlen környezete nem nyújt fizikai vagy lelki támogatást. Fokozott szorongást kelt a kismamában, ha korábban már volt vetélése vagy halva született gyermeke. Az alacsonyabb oxytocin szint is növeli a depresszív tünetek kialakulásának kockázatát.


A terhesség alatti depresszió az anya mellett a magzatra is káros hatással van. A terhesség utolsó időszakában kritikus szakaszában tart a magzat agyi, idegrendszeri fejlődése, és kutatási adatok megerősítették, hogy a depressziós anyák gyermekei tartós, még a kisiskolás korban is kimutatható fejlődési elmaradásban vannak a társaikkal szemben.


Nem szégyen, kérj segítséget!  

A szülés után depresszió az anyában bekövetkező komplex fizikai, érzelmi és viselkedési változások összessége. Minden szülő nő megtapasztalja, hogy nem tud jól és eleget aludni, kimerült, fáradt, megváltozott az étvágya és a libidója, hullámzó a hangulata. 

Ha ehhez olyan tünetek társulnak, mint az örömtelenség, az értéktelenség, a reménytelenség vagy a kilátástalanság érzése, öngyilkossági gondolatai vannak, esetleg másokban akar kárt tenni, akkor biztosan segítségre szorul. 


A szülés előtt az ösztrogén és a progeszteron hormon szintje jelentősen meg emelkedik, majd a szülés után visszazuhan a terhesség előtti szintre. Az, hogy ez mi módon járul hozzá a depresszió kialakulásához, még nem ismert, de a gyors kémiai változásnak szerepe van a hangulatzavar létrejöttében. 

Azok a kockázati tényezők, amik a szülés előtti depressziót növelik, a szülés utáni depresszió esetében is fennállnak. Növeli a kockázatot, a fiatalabb életkor, ha bármikor korábban (nem csak a terhesség alatt) már volt depressziós, ha közepes vagy erős menstruáció előtti hangulati zavarokat él meg. Azok a nők, akik korábbi terhességük után már voltak depressziósak, nagy valószínűséggel újra át fogják élni ugyanazt.


A „baby blues” gyakori panasz

Közvetlenül a szülés után sok nő tapasztal rövid ideig, legfeljebb egy-két hétig tartó rossz hangulatot, szomorúságot, szorongást, fokozott ingerlékenységet („baby blues”). A depresszió ennél mélyebb és tartósabb problémákkal jár, az anya alig vagy egyáltalán nem képes ellátni magát és gyermekét. Az anya depressziója az egész életre kiható fejlődési és kötődési zavarokat okozhat a csecsemőnek, mivel a kicsi élete legkorábbi szakaszában az anya segítségével tud csak megküzdeni belső szorongásaival, az őt érő stresszel, és a depresszió miatt az anya sem fizikailag, sem lelkileg nem elérhető a csecsemő számára.

Nagyon fontos, hogy az anya, vagy a környezete, időben észlelje, ha baj van, és ne szégyelljen segítséget kérni! A terápiás lehetőségek a gyógyszeres kezeléstől, a pszichoterápián át, a támogató csoportokhoz csatlakozásig terjednek. De a depressziós anya közvetlen környezete teheti talán a legtöbbet: alakítsanak ki egy biztonságos, megértő, gondoskodó közeget az anya körül, védjék, óvják őt, csakúgy, mint a babát.

Fábián Tamás
pszichológus 

A cikk a Gyógyhír Magazin márciusi számában jelent meg. 
Keresse a patikákban!