Meddig normális a feledékenység?

Mikor intézhetjük el egy vállrándítással, ha valami kiment a fejünkből, és mikor jön el az a pillanat, amikor ideje felkeresnünk az orvosunkat? Íme pár jellemző példa, amik révén szépen kirajzolódik ez a határ.

Találkozások

Normális:

Elfelejtünk elmenni egy találkozóra, de később eszünkbe jut. Emlékszünk arra a tavalyi esküvőre, bár arra már csak homályosan, hogy ki is volt ott.

Figyelmeztető jelek:

Újra és újra elfelejtjük a megbeszélt találkozókat, vagy folyton ugyanazokról az apró részletekről faggatjuk a családtagjainkat. Nem emlékszünk még azokra az eseményekre sem, amiken a közelmúltban voltunk.

 

Azok a fránya számok

Normális:

Néha kimegy a fejünkből egy-egy számla befizetése, elfelejtjük visszatölteni hitelkártyánkat, vagy kettő helyett három cukrot teszünk a kávéba.

Figyelmeztető jelek:

Nehezen tudunk csak fókuszálni, tervezni, problémákat megoldani. Gondban vagyunk a számokkal, nehezen értelmezünk egy számlát, blokkot, nem világos, hogy áll össze a családi költségvetés.

 

Hol a kulcs?

Normális:

Végigtapogatjuk a zsebeinket, visszamegyünk, megnézzük a konyhapulton, a kocsiban, a kulcstartón. Újrakezdjük a lépéseket és végre, megvan, a zárban volt!

Figyelmeztető jelek:

Fura helyeket találunk a dolgainknak: a telefonunk a hűtőgépben köt ki, a lakáskulcs a szennyeskosárban. Nem tudjuk visszakövetni a dolgainkat, és elkezdünk másokat gyanúsítani azzal, hogy ellopták.

 

Milyen nap van ma?

Normális:

Néha kicsit agyalnunk kell rajta, de beugrik, hogy milyen nap van.

Figyelmeztető jelek:

Amikor az idő fogalma is összezavar minket. Tisztában vagyunk vele, hogy ép most mi történik velünk, de az már homályos, hogy a múlt héten mi volt, vagy holnap mi lesz.

 

Semmiség az egész!

Normális:

Aggódunk a memóriánk miatt, de a családtagjaink nem izgatják magukat. Emlékszünk arra, hogy elfelejtünk dolgokat, és hogy ez milyen érzés.

Figyelmeztető jelek:

A családtagjaink aggódnak értünk, de nem értjük mi a bajuk. Fogalmunk sincs róla, hogy épp mi történik velünk.

 

De mire utalnak a figyelmeztető jelek? Számos dolog okozhat memóriazavarokat, és bár sokan egyből demenciára vagy Alzheimer-kórra gondolnak – ami persze nem kizárt -, de lehet hogy csak híján vagyunk a B12-vitaminnak, nem ittunk elég folyadékot, depresszió gyötör, pajzsmirigy-problémánk van. Mindenesetre a jelzések arra figyelmeztetnek, hogy minél hamarabb menjünk el az orvoshoz.

És hogyan őrizhetjük meg memóriánkat? Mozogjunk sokat, járjunk társaságba, aludjunk eleget, együnk egészséges és jó ételeket, tornáztassuk az agyunkat játékosan: sudokuval, keresztrejtvénnyel, társasjátékkal, olvassunk könyveket, újságokat, tanuljunk új idegen nyelvet, vágjunk tervezést igénylő feladatokba: konyhakert kialakítása vagy hímzés!