Készüljön fel a hideg évszakokra!

Immunrendszerünk minden nap szorgos munkával védelmez minket a kórokozók, baktériumok, gombák és vírusok garmadájával szemben. Ez a roppant bonyolult és komplex védekezőrendszer szervezetünk elsődleges védőbástyája. Vértezze hát fel magát a hideg évszakokra az alábbi tanácsok megfogadásával!

Mozgás

A rendszeres testmozgás nagyon fontos szerepet játszik immunrendszerünk erősítésében. Csökkenti a feszültséget, serkenti az endorfin, valamin számos immunsejt termelését, fokozza a vér- és nyirokkeringést, erősíti az izmokat és fokozza a szervezet ellenálló képességét. Heti két-három alkalommal egy órás mérsékelt sportolás ajánlott.

Alvás

Egy 2016-os tanulmány egyértelműen bizonyította az alvás immunrendszer erősítő hatását. Akik egy héten át naponta kevesebb, mint hat órát aludtak, 4,2-szer gyakrabban lettek náthások, mint azok akiknél az alvás hossza meghaladta a hét órát. Akik napi öt óránál is kevesebbet aludtak 4,5-szer nagyobb rizikónak voltak kitéve, mint a legalább napi hét órát alvók. Szervezetünk az alvás során töltődik fel, piheni ki a mindennapi testi és lelki fáradalmakat. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen az erős immunrendszerhez.

Egészségügyi óvintézkedések

Rendszeres és alapos kézmosással, valamint különböző kézfertőtlenítők használatával, csökkenthetjük a fertőzésveszélyt. Betegen ne menjünk közösségbe, amennyiben muszáj tömegközlekedést használnunk, legyen rajtunk kesztyű, és lehetőség szerint szájmaszk is. Amikor hazaérünk mossunk egyből kezet, és vegyük le cipőnket már az ajtóban. A törölközőket és ágyneműket mossuk rendszeresen legalább 60 fokon. Fertőtlenítsük a kilincseket és fogantyúkat is.

Táplálkozás

Erősítse immunrendszerét változatos, vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns-tartalmú ételek és probiotikumok fogyasztásával. Iktasson be gyógy- és fűszernövényeket is a mindennapi étkezésekbe. Fogyasszon fokhagymát, gyömbért, ginzenget, kurkumát, piros paprikát, homoktövist, propoliszt, bíbor kasvirágot és csipkebogyót, hogy erősítse immunrendszerét.

Fogyasszon rendszeresen gyömbérteát! Reszeljen le vagy szeljen vékony szeletekre egy durván 1 centiméteres gyömbér darabot. Forrázza le 2-3 deciliter vízzel, és fedje le 10 percre. Szűrje le és ízesítse mézzel, citrommal.

dr. Zahorán Éva
szakgyógyszerész

A cikk a Gyógyhír Magazin novemberi számában jelent meg. Keresse a gyógyszertárakban!