Illóolajok: mire és hogyan használd őket?

Ma már közel százféle illóolajat kínál a piac, amit örömmel ki is használunk, hiszen ki ne szeretné a kellemes illatokat az otthonában. Egy csepp illóolaj a párologtatóba és átjárja szinte az egész lakást a finom illat. Azonban azon túl, hogy varázslatos hangulatot teremthetünk a kedvenc olajunkkal, számos fizikai és lelki problémára is megoldást nyújthatnak - az aromaterápia a természetgyógyászat egyik legősibb módszere, egészen az ókorig nyúlik vissza a története: kutatások szerint 4500 évvel időszámításunk előtt az egyiptomiak legfőbb gyógyító eszközeként szolgált. A modern egészségügy azonban csak körülbelül húsz évvel ezelőtt kezdte el újra használni.

Mire használd?

Az aromaterápia hatással lehet az érzelmekre, a mentális egészségünkre, illetve fájdalmak és egyéb tünetek enyhítésére is kiváló választás. Csökkenti a stresszt, és a vele járó kellemetlen érzéseket, segíti a keringést, és a méreganyagok távozását. Ha betegségről van szó, akkor önmagában azonban gyakran kevésnek bizonyul az illóolajos kezelés, viszont tökéletes kiegészítése lehet szinte bármilyen orvos által előírt gyógymódnak. Elegendő, ha a legfőbb hatását, a stresszoldást nézzük, ugyanis számos betegség forrása lehet a túlzott idegeskedést. A görögök szerint a nyugodt és hosszú életet biztosítja, ha minden nap megfürdünk egy kád illóolajos fürdőben.


Hogyan használd?

Az illóolajokat alapvetően kétféle módon juttathatjuk be a szervezetbe: vagy bőrön keresztül felszívódva, vagy belégzéssel. Ezeknek megfelelően az alábbi módszerek használatóak:

Inhalálás: főként légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére alkalmas, a gőzzel együtt érdemes néhány csepp eukaliptusz, vagy teafa olajat is használni.

Párologtatás: nem csak az egészségünknek teszünk jót, de lakást is finom illatúvá varázsoljuk, ha az illóolaj párologtatását választjuk. Kellemesen hat akár elektromos, akár kerámia párologtatóban használva.

Masszázs: a leggyakrabban használt módja az aromaterápiának, amikor egy úgynevezett bázis olajhoz adunk néhány csepp illóolajat vagy masszázsolajat használunk és masszírozás közben - segíthet a helyi fájdalmak megnyugtatásában és a stressz feloldásában.

Fürdő: egy nehéz nap után remek levezetés egy kevés levendulával átitatott vízben időzni – ellazít és megnyugtat, ezzel együtt pedig biztosítja a megfelelő elalvást. Vízben oldódó illóolaj természetszerűleg azonban nem létezik, így mielőtt a vízbe tesszük érdemes egy kanálnyi bázis olajban elkeverni vagy fürdőolajat használni.

Borogatás: menstruációs görcsök, zúzódások, véraláfutásos sérülések, esetleg izomhúzódás esetén kiváló megoldás lehet.

Fontos azonban, hogy hígítás nélkül soha ne alkalmazzuk közvetlenül bőrre egyik illóolajat sem, mert könnyen irritációt okozhatnak, illetve a belsőleg való alkalmazása is tilos – töménységük miatt egyes esetekben akár mérgező is lehet.

Mire érdemes figyelni?

Mivel már szinte mindenhol lehet kapni illóolaj címkével ellátott termékeket, érdemes megnézni, hogy valódi növényi kivonattal állunk-e szembe, vagy valamilyen higított, esetleg szintetikus anyaggal kevert formájával. Amennyiben csak illatosításként fogjuk használni az olajat így nem jelent problémát, ha hígított verziót választunk, viszont, ha egészségügyi célból vásároljuk mindenképpen ügyeljünk rá, hogy megbízható forrásból származzon, mert ilyenkor nagyban eltérhet az illóolaj hatása.