Így tarthatjuk karban a szívünket

Magyarország a sereghajtók közé tartozik az Európai Unióban, ha a szívbetegségek okozta halálozási arányt nézzük. Nálunk  az uniós átlagnál közel négyszer rosszabb az arány: 100 ezer ember közül 400-an vesztik életüket emiatt. Egy kis odafigyeléssel pedig könnyedén karban tarthatjuk szívünket.

Szívünk állapotát nagyban befolyásolja életmódunk, az elszomorító adatok hátterében is ez áll: a dohányzás, az egészségtelen ételek fogyasztása, a kevés mozgás, a stressz. A helytelen életmód és táplálkozás révén keletkeznek például a lerakódások a szívet vérrel ellátó erek falán, rontva teljesítményét, vele együtt egészségi állapotunkat, és növelve a könnyen halált is okozó szívinfarktus kockázatát.

Kényeztesse szívét naponta ezzel a négy okos ötlettel, és meglátja sokáig vígan ketyeg még majd mellkasában:

  • Táplálja jól! Egyen sok rostot – telítettségérzetet keltenek, rendben tartják emésztést, táplálják a tápanyagok felszívódását elősegítő bélflórát – kevés zsírt (főleg kerülje a telített és transzzsírokat, a hidrogénezett olajokat) és csak óvatosan az alkohollal!
  • Mozgassa meg! Kerülje a hosszú időn át egyhelyben ücsörgést! Már minimális testmozgás – akár heti egy óra intenzív séta, akár több napra elosztva – nagyban csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Persze a több mozgás többet is ér.
  • Nyugtassa meg! Aludjon eleget, és oldja a stresszt, akár mozgással, akár meditációval vagy légzőgyakorlatokkal! Esetleg keressen szakembert, aki segít abban, hogy hatékonyan kezelje a stresszt.
  • Adjon neki friss levegőt! Kerülje a dohányzást, sőt a dohányfüstöt is! Már a passzív dohányzás is 25-30 százalékkal emeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Sokan átestek már egy-egy enyhébb vagy súlyosabb infarktuson, esetleg kialakult náluk másfajta szívbetegség. Ha ők is követik a fenti tanácsokat, javulhat életminőségük, de sok esetben ez már nem elég. Szerencsére manapság már sokféle, hatékony gyógyszer elérhető, amik segítenek a szív karban tartásában.