Így őrizd meg mentális egészségedet a járvány idején

Mindannyiunkat nagy kihívás elé állítottak az elmúlt hetek történései. Egyik napról a másikra bizonytalanná vált a munkahelyünk, fejreállt az életünk. Mentális egészségünket  azonban minden körülmények között meg kell őriznünk, ehhez adunk most néhány tippet.

● Szentelj elég időt az alvásra, hogy rendesen ki tudd pihenni magad (ez általában 7-9 órát jelent). Lefekvés előtt 30-60 perccel már ne nézz tévét, és a mobilt se vedd a kezedbe. Tartsd magad egy következetes napirendhez, hogy a mindennapi teendők hiánya nélkül is megőrizd az állandóságot az életedben. 
 
● Mozogj! Otthon rendkívül egyszerű inaktívvá válni, észre sem vesszük, hogy alig mozogtunk egész nap. Sétálj minden nap, vagy próbáld ki az interneten található rengeteg jóga- vagy fitneszvideók egyikét. A rendszeres testmozgás köztudottan csökkenti a stresszt és a szorongást, valamint javítja a közérzetet, nem is beszélve az immunrendszer erősítéséről.
 
● Fogyassz egészséges ételeket, például zöldségeket és gyümölcsöket, és próbáld elkerülni a feldolgozott ételeket és a finomított cukrot. Korlátozd az alkoholfogyasztást, és figyelj oda a túl sok koffeinre, ami súlyosbíthatja a stresszt és a szorongást. 
 
● Legyél kedves magadhoz! Gondolataid erős szövetségesek vagy félelmetes ellenségek lehetnek, ez pedig most fontosabb, mint valaha. Vedd észre, ha az elméd folyamatosan feltételezéseket sugall a jövőre vonatkozóan – „Szörnyen beteg leszel.”, „Teljesen tönkre fogsz menni anyagilag.”, „A gazdaság teljesen össze fog omlani.” –, és tudatosan tereld más irányba gondolataidat. 
 
● Összpontosíts a pozitív dolgokra. Legyél hálás azért, mert van mit enned, még senki nem betegedett meg a családodban, otthon maradhatsz, vagy egyszerűen azért, mert szép tavasz van és nyílnak a virágok. 
 
● Végezz légzőgyakorlatokat. Csukd be a szemed, lassan, egyenletesen szívd be a levegőt az orrodon keresztül, és közben számolj vissza: 4, 3, 2, 1... érezd, hogy a hasad felemelkedik, amint megtelik levegővel. Lassan fújd ki a levegőt, körülbelül 8 másodpercen keresztül. Tartsd vissza a lélegzetedet egy pillanatra a következő lélegzetvétel előtt. Ismételd a gyakorlatot 1-3 percen keresztül. 
 
Bank Nóra

A cikk az áprilisi Gyógyhír Magazinban jelent meg.