Ezért fontos a helyes fültisztítás - Te vajon jól csinálod?

A fülzsírt nemkívánatos kosznak tartjuk, amelytől mindenáron meg akarunk szabadulni. A zsíros fül valóban nem esztétikus látvány, de tudnunk kell, hogy természetes képződmény, amelynek komoly védőfunkciója van. Ha helytelenül akarunk tőle megválni, nem csak kellemetlenségeket, de betegségeket is előidézhetünk. Íme, a fültisztítás 4 alapszabálya!

A gyerekek gyakran megpróbálják kihagyni az esti fürdés alkalmával a fültisztítást, míg mi felnőttek sokszor túlzásba visszük. A fülünk ugyanis öntisztító, s ha tisztában vagyunk működési mechanizmusával, gyengédebben is tisztítjuk.

1. szabály: Fülmosás – csak óvatosan! 
A fülzsír nem csak antibakteriális hatású, hanem ki is tisztul a fülünkből, teljesen magától. Érdemes odafigyelnünk, hogy szappanos, samponos vizet ne juttassunk a fülünkbe (nem beszélve az uszodák vizéről), mert ezek kiszáríthatják a külső hallójáratainkat, ami megkönnyíti a baktériumok bejutását, és a gombásodás kialakulását, mindez pedig erős fülviszketést és gyulladást okozhat. Ezért, ha víz megy a fülünkbe, mindig szárítsuk ki óvatosan törölköző sarkával. És ne feledkezzünk meg a fülkagylónk és a fül mögötti területek megtisztításáról sem! 

2. szabály: Piszkálni tilos! 
Szerencsére már leáldozóban van a fültisztító pálcikával való erőszakos fültisztítás divatjának, hiszen ez nem csak felesleges, de kifejezetten veszélyes művelet is. A pálcikára csavart vattapamaccsal megsérthetjük a hallójáratunkat, az öntisztuló fül faggyúját pedig visszatoljuk a fülünk belsejébe. Ez a visszatolt zsír dugót képezhet a hallójáratunkban, ami csökkenti a hallásunkat, vagy eljutva egészen a dobhártyánkig, hozzáragadva, fülzúgást, sercegést is okozhat. Nem beszélve arról, hogy így kiszárítjuk a külső hallójáratainkat, szabad utat adva a fertőzéseknek. 
A pálcikával megsérthetjük és megrepeszthetjük a dobhártyát is.

3. szabály: Fő a jól olajozottság!
Ha nem vízzel és nem pálcikával, akkor hogyan érhetjük el, hogy a kifelé igyekvő fülzsír ne rontsa el a megjelenésünket? A fülzsír fellazítására – 
ezáltal a gyorsabb és egyszerűbb távozásának támogatásához – olajat érdemes használnunk. Ez lehet parafinolaj vagy babaolaj, de a legjobb a tiszta, természetes olaj: például az olívaolaj. De, hogy elkerüljük, hogy az olaj eltömítse a hallójáratunkat, vagy kifolyva nyomot hagyjon a ruhánkon, praktikusabb nem cseppentve, hanem spray formájában használni. 

4. szabály: Hangosítás a fülben – külön odafigyelést igényel! 
Manapság sokan használunk headsetet telefonáláshoz, fülhallgatót zenehallgatáshoz és jó néhányunk hallását segíti hallókészülék. Ezek az eszközök a hallójáratunkban sokszor a fülzsír termelődését serkentik és van, hogy beljebb is tolják a fülünkben, mindez halláscsökkenéshez, gyulladáshoz vezethet. Ezért, aki fülbe helyezhető eszközt használ, különösen fontos rendszeres olajos spray-vel megelőzni a fülzsírdugó és a fertőzések kialakulását. 

Bitter Noémi