Házi praktikák szúnyogok ellen

Nem tudom, az elmúlt években valaki találkozott-e az ideihez fogható szúnyoginvázióval. Én biztosan nem. Ha valaki tud vásárolni hatásos szert ellenük jó, ha nem  – vagy még akkor is  –, érdemes kipróbálni a házi praktikákat.

1. Vannak illatok, amiket a szúnyogok nem szeretnek, ilyen a fodormenta, citrom, szegfűszeg, eukaliptusz. Füstölők, mécsesek, vagy akár pot pourrira vagy a párologtató vizébe cseppentve lehet bevetni őket. Még jobb ezeknek a kombinációja: ha félbevágott citromba tűzdel szegfűszeget, az dupla hatást jelent, és  még szép is. A szegfűszeget kis pelenka- vagy géztasakba is tehetjük, amit a lakás különböző részein helyezhetünk el.

2. A szúnyogűző növények is hatásosak lehetnek, ráadásul környezetünket is szebbé teszik. Rozmaring, citromfű. zsálya, levendula, körömvirág, dohányvirág, muskátli, macskamenta, kakassarkanytúka jöhetnek szóba többek között – ráadásul ezek közül jó néhányat fűszernövényként is felhasználhatunk.

3. Egy tálka almaecet állítólag magához vonzza a szúnyogokat. Egy próbát megér, nem nagy költség.

4. Az sem árt, ha próbáljuk megelőzni a szúnyoghordák kialakulását. Ehhez az kell, hogy megszüntessünk a szabad vízfelületeket a kertben, ahol a szúnyoglárvák élhetnek és kikelhetnek. Jobb, ha a víz nem áll sem vödrökben, sem a növények alatt.

5. Ha valakinek nincs szúnyoghálója, most érdemes elgondolkodni a beszerzésén. Kint tartja a legyeket és egyéb rovarokat is. Egy nyári estén, amikor már hűvösödik, mindenki szívesebben tartja nyitva az ablakát.

6. A házilag elkészíthető szúnyogirtó spray receptje a következő: 2 dl vízbe csepegtetünk 20-30 csepp illóolajat teszünk az 1. pontban felsorolt növényekből – fodormenta, citrom, szegfűszeg, eukaliptusz. Gyógyszertárban kapható szórófejes flakonba töltjük, szükség szerint használjuk.