Hatékonyan az akne ellen!

A pattanásos, mitesszeres bőr nem csak a tinik kiváltsága. Sokan küzdenek felnőtt korban is az akné problémával, a megjelenése nem életkor függvénye. Bár főként a pubertás korhoz kötik, de nem ritka, hogy 30 éves kor környékén, vagy akár 40-50 éves korban alakul ki. Bár legnagyobb százalékban valóban 12-25 éves kor között jelentkezik, és ebben a korban szinte senkit nem kerül el, csupán különböző intenzitással jelenik meg. Kialakulásában számos tényező együttesen vesz részt. Az esetek legnagyobb részében az arc az érnett terület, azonban gyakori a háton és a vállakon való kialakulás is, illetve alacsonyabb arányban, de a mellkason is jelentkezhet. A leggyakoribb betegségek között tartjuk számon.

Milyen okai lehetnek?

·         Kamaszkorban: a serdülőkor küszöbén az androgén hormonok hatására megnő a faggyútermelődés a mirigyekben, melynek hatására főleg a zsíros bőrtípusú fiataloknál könnyedén akne alakul ki. Mindezt fokozhatja a bőr elszarusodása is, ugyanis a hámsejtek eltömítik a mirigyek kijáratait, és a faggyú nem tud távozni, mely mitesszer képződéshez vezet, gyulladás esetén pedig pattanás alakul ki.

·         Később: felnőttkorban, de akár a tiniknél is állhat a háttérben valamiféle allergia, például napfényre vagy kozmetikumokra. De egyes ételek is okozhatnak ilyenfajta allergiás reakciót, bár erre nincsen orvosilag egyelőre bizonyíték. Ezek mellett pedig a szennyezett városi levegő is megkönnyíti a mitesszerek vagy pattanások megjelenését. Ilyenkor a bőr kiszáradásával, vagy bakteriális fertőzéssel állunk szemben.

·         A genetika is beleszólhat: megfigyelések alapján, ha mindkét szülő érintett a betegség által, akkor 50%, hogy a gyermekük is küzdeni fog a problémával. Illetve etnikumokon keresztül is megfigyelhető a genetika jelenléte, ugyanis egyes népek kevésbé hajlamosak rá.


Hogyan célszerű kezelni?

Az akne kezelése több fronton történhet. Kezelhető helyileg, azaz különböző arctonikokkal, tisztítógélekkel, melyek szárítják a bőrt, és elpusztítják a gyulladást okozó baktériumokat, és segítik az elhalt hámsejtek távozását. Megfelelő arctiszító készítmények kaphatóak a patikákban, vagy nálunk is. De, ha inkább a természetet hívnánk segítségül, számos olyan gyógynövény ismert, melyek segítenek a problémás bőr helyreállításában. Ilyen például a kamilla, az orbáncfű, a vadárvácska, teafa vagy a körömvirág. Enyhe akne kezelésére kiváló megoldást nyújtanak, és a megelőzésben is segítenek.

Viszont, ha a helyi kezelés nem hozna eredmény, akkor érdemes orvoshoz fordulni, aki valószínűleg valamilyen általa felírt készítményt ad majd. Ugyanis ilyen esetben normalizálni kell a follikuláris elszarusodást, és a mirigyek elzáródásának lehetőségét. Mindemellett pedig csökkenteni kell a gyulladást, és meg kell akadályozni a baktériumok tovább szaporodását, illetve nagy valószínűséggel mérsékelni kell a faggyútermelést. Súlyos esetben komoly hegesedés alakulhat ki a pattanások helyén, ezért is fontos időben megkezdeni a kezelést.