Hatékonyan a köhögés ellen

Ősszel zöld utat kapnak a légúti megbetegedések, melyek akár hosszú ideig szűnni nem akaró köhögéssel járnak. Számtalan esetben fordul elő, hogy egy enyhe megfázás után akár egész télen szenvedünk a szárat köhögéstől. Kellemetlen kívül és belül is: senki nem szeret az éjszaka közepén köhögési ingerre ébredni, de egy megbeszélés közepén sem idilli egy köhögő roham. Viszont sajnos ezt kezelés nélkül nem tudjuk szabályozni, persze egyszer el fog múlni, de miért ne tennénk ellene akár azonnal? Cikkünkben segítünk néhány módszerrel, melyek segítenek a köhögős időszakot könnyedén átvészelni.

Mitől köhögünk?

A köhögés egy olyan természetes reflex, mely segít megtisztítani a légutakat az idegen és irritáló anyagoktól, ezért köhögünk akkor is, ha netán félrenyelünk evés vagy ivás közben. A köhögés okait a végtelenségig sorolhatnánk, de a leggyakoribb kiváltó okok az allergének (pollen, állati szőr, penész, por), irritáló környezeti tényezők, például, ha dohányzik valaki a közelünkben, vagy netán mi magunk roncsoljuk cigarettával a szervezetünket. Illetve számos megbetegedésnek is velejárója a köhögés, mint a megfázás, influenza, tüdőgyulladás, asztma, reflux, sinus fertőzések, hörghurut, hörgőtágulat, de szívelégtelenség, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), és egyes rákos megbetegedések is okozhatják.

Köhögéscsillapító tippek

Hosszantartó, erőteljes köhögés esetén az alábbi módszerek mellett mindenképpen fel kell keresni a háziorvosunkat a fent említett betegségek kiszűrése, vagy időben elkezdett kezelése érdekében.

Hidratálj!

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel nem csak betegség esetén fontos, viszont ilyenkor kiemelten hangsúlyos. A kellő vízfogyasztás nem engedi a torkot kiszáradni így csökkenhet a köhögési inger, emellett pedig fellazítja az orrváladékot és gyorsabb lesz a tisztulás folyamata. Ha nem kívánjuk a vizet, akkor igyunk teákat, gyümölcsleveket, vagy együnk gyógyító leveseket. Emellett párásítsunk, inhaláljunk, vegyünk forró zuhanyt, melyek szintén a tisztulást segítik elő.

Segít a természet

A köhögés ellen nagyon sok hatásos népi módszer alkalmazható, ebből kifolyólag szinte mindenki másra esküszik. Egy biztos: a mézzel és a gyömbérrel nem lőhetünk mellé. Készítsünk reszelt gyömbérből teát, és ízesítsük egy kanál mézzel, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásuk csodákra képes. A párologtatóba vagy a forró fürdővízbe pedig tegyünk néhány csepp menta vagy eukaliptuszolajat, segítenek a légutak megtisztításában.

Vény nélküli készítmények

Köhögéscsillapító készítményeket, torokfertőtlenítő cukorkákat és köhögés elleni szirupokat a patikában is vásárolhatunk könnyedén, ezek nagyrésze nincs recepthez kötve és ezerféle ízben és kiszerelésben kapható. Szinte mindegy melyiket választjuk, a lényeg, hogy olvassuk el a használati utasítást és tartsuk be. Ha köptetőt alkalmazunk a köhögés kezelésére, akkor figyeljünk oda, hogy lefekvés előtt 3-4 órával már ne vegyük be, mert megnehezíti az éjszakát. Ilyenkor inkább köhögéscsillapítót válasszunk, a köptető napi utolsó adagját pedig hagyjuk a délutáni órákra.